Naslovnica Gospodarstvo Še dober teden za izplačilo regresa za letni dopust

Še dober teden za izplačilo regresa za letni dopust

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za delo je izdal opozorilo, da so delodajalci dolžni izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače in sicer že do 1. julija. Poleg tega so v  obvestilu za javnost spomnili, da se je zaradi dviga minimalne plače letos dvignil tudi minimalni regres, ki sedaj znaša 1203,36 evrov.
Še dober teden za izplačilo regresa za letni dopust

Za zaposlene se bliža en najlepših trenutkov koledarskega leta  (foto: pxhere.com)

Inšpektorat Republike Slovenije za delo je dober teden dni pred koncem meseca junija v posebnem obvestilu opozoril delodajalce, da se hitro bliža tisti čas v letu, ko je potrebno delavcem izplačati regres. Rok za nakazila je namreč 1. julij. Gre za pomemben segment pravic delavcev, saj (tudi z zakonskimi predpisi določeno) pošteno plačilo za opravljeno delo je namreč neodtujljiva pravica vsakega zaposlenega.

Z Inšpektorata RS za delo sporočajo, da bodo po 1. juliju posvetili posebno pozornost glede spoštovanje 131. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki določa izplačilo regresa. Letos bodo v sodelovanju s Finančno upravo (FURS) še dodatno okrepili aktivnosti nadzora. »Neizplačilo regresa za letni dopust predstavlja prekršek, za katerega so določene globe. Delodajalcu grozi kazen v višini od 3000 do 20.000 evrov.

Manjšim delodajalcem, kot so pravne osebe, samostojni podjetniki posamezniki ali posameznice, ki samostojno opravljajo dejavnost, pa se lahko izreče kazen v višini od 1500 do 8000 evrov. Odgovorni osebi delodajalca pravne osebe ter odgovorni osebi v državnem organu ali lokalni skupnosti pa grozi kazen v višini od 450 do 2000 evrov,« so še dodali z Inšpektorata Republike Slovenije za delo.

Sicer se lahko regres za letni dopust izjemoma izplača tudi po 1. juliju, a najkasneje do 1. novembra letos – če ima delodajalec težave z nelikvidnostjo in mu to omogoča kolektivna pogodba. Morebitna neizplačila regresa lahko delodajalcu povzročijo še druge težave, kot so  prepoved zaposlovanja, samozaposlovanja in dela tujcev, omejitve sodelovanja v postopkih javnega naročanja ter omejitve pri ustanavljanju družb.

Poleg tega pa je pravočasno izplačilo regresa predpogoj za dobro delovno klimo v podjetju, za medsebojno spoštovanje delodajalca in delavcev ter tudi za izboljšanje poslovnih rezultatov. Tudi če delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, je upravičen do sorazmernega dela regresa, kar velja tudi za delavce, ki delajo s krajšim delovnim časom. Sicer se je zaradi dviga minimalne plače letos dvignil tudi minimalni regres, ki sedaj znaša 1203,36 evrov.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.