Naslovnica Svet & EU Schengensko območje se širi na Romunijo in Bolgarijo

Schengensko območje se širi na Romunijo in Bolgarijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko je velika večina struktur EU praznovala Velikonočne praznike, sta v nedeljo, zadnji dan meseca marca, Bolgarija in Romunija postali novi članici t. i. ‘Schengenskega območja’. Nekaj pomembnih novosti glede notranjih mej in migracij je zato že veljavnih, nekaj pa se jih obeta do konca leta.
Schengensko območje se širi na Romunijo in Bolgarijo

Grafični prikaz širitve, ki pa pravzaprav še ni bila izpeljana v celoti (foto: FB Council of the EU)

Bolgarija in Romunija sta predvčerajšnjim, 31. marca 2024, postali novi članici t. i. ‘Schengenskega območja’. Odslej bodo tudi v teh dveh državah vzhodnega Balkana veljala ‘schengenska pravila’, vključno z izdajo schengenskih vizumov, nadzor na notranjih zračnih in morskih mejah pa je bil odpravljen. To pa hkrati pomeni, da se obetajo tudi številne novosti na področju preprečevanja ilegalnih migracij v EU.

Komisija EU na primer že od prejšnjega meseca skupaj z Bolgarijo in Romunijo izvaja poseben pilotni projekt za hitre postopke vračanja migrantov in za ažurne postopke pridobivanja azila v Evropski uniji. Tako naj bi obe novi članici ‘Schengenskega območja’ aktivno in učinkovito prispevali k skupnim evropskim prizadevanjem za varnost na zunanjih mejah ter pri reševanju problematike ilegalnih migracij.

»Poleg tega je bila ustanovljena regionalna pobuda o policijskem sodelovanju med državami članicami vzdolž zahodnobalkanske in vzhodnosredozemske poti, vključno z Bolgarijo, Romunijo, Avstrijo, Grčijo, Madžarsko in Slovaško. To bo omogočilo skupno in trajnostno reševanje povezanih izzivov, vključno v zvezi s čezmejnim kriminalom,« so še sporočili s Komisije EU. Velja pa posebej poudariti, da kopenskih meja še niso odpravili.

Glede naslednjih aktivnosti so namreč pojasnili, da bo moral Svet EU še določiti datum za odpravo kontrol na notranjih kopenskih mejah med Bolgarijo, Romunijo in drugimi ‘Schengenskimi državami’(trenutno sta to le Madžarska in Grčija). Evropska komisija pa bo še naprej zagotavljala vso potrebno podporo Svetu EU, da bo lahko še letos sprejeta odločitev o kopenskih mejah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.