Naslovnica Gospodarstvo Reševanje gospodarske panoge turizma v državah EU

Reševanje gospodarske panoge turizma v državah EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Hrvaško predsedstvo Sveta EU je organiziralo video-konferenco zasedanje ministrov držav EU, ki so zadolženi za gospodarsko panogo turizma. Ministri so se zavzeli za koordinirano pripravo ukrepov evropskega načrta za okrevanje od pandemije, kar je po njihovem mnenju najbolj pomembno za celotno panogo turizma.

 Reševanje gospodarske panoge turizma v državah EUV Sloveniji predstavlja turizem več kot  10 % BDP, 40 % vseh izvoznih storitev in skoraj 13 % vseh zaposlitev (foto: SJ)

 

Hrvaška, ki trenutno predseduje Svetu EU, se zelo dobro zaveda pomena turizma za ekonomije številnih držav EU. Zato je hrvaško predsedstvo organiziralo video-konferenco ministrov držav EU, v katerih resor sodi gospodarska panoga turizma. V Sloveniji je to Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Ministri so se na video-sestanku strinjali, da bo za učinkovito odpravo posledic pandemije potrebna koordinirana skupna evropska akcija.

»Prav tako so se zavzeli za zagotovitev zadostnih likvidnostnih sredstev za podjetja, predvsem MSP, za organizatorje potovanj, turistične agencije in ostale akterje tega sektorja za preživetje. V okviru postopnega odpiranja gospodarstev so izpostavili potrebo po koordinaciji priprave glede zdravstvenih standardov, dogovorih o ustreznem nadzoru potnikov pri vstopu v države članice ter so se zavzeli za postopno vzpostavitev transportnih povezav. Prav tako so menili, da so v teh razmerah potrebne skupne smernice za izvajanje direktive o paketnih potovanjih,« so sporočili z MGRT.

Tudi Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton se zaveda, turizem pomembna gospodarska panoga ter obenem panoga, ki je najbrž najbolj prizadeta zaradi pandemije koronavirusa. Po podatkih MGRT je v EU okrog 11 milijonov delovnih mest, ki so povezana s turizmom, prevladujejo pa manjša podjetja z manj kot 10 zaposlenimi. Covid-19 bo po napovedih za leto 2020 povzročil do 30 % upada celotnega mednarodnega prometa, turistični industriji pa se napoveduje tudi do 400 milijard evrov izgub.

Breton je še dodal, da bi morala biti strategija za ponovno oživitev sektorja turizma po koncu izrednih razmer usmerjena v zeleno in digitalno preobrazbo sektorja turizma, s ciljem razvoja inovativnega in na podatkih temelječega gospodarstva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.