Naslovnica Kronika Reševalni sistem v Sloveniji deluje odlično, na Havajih pa ne

Reševalni sistem v Sloveniji deluje odlično, na Havajih pa ne

Avtor: Spletno Uredništvo
Turistično mestece Lahaina na havajskem otoku Maui je pred dnevi prizadel hud požar in ga požgal do tal. Število mrtvih še vedno narašča in se bliža številki 100. Prva analize dogajanja kažejo, da ameriške reševalne službe, za razliko od slovenskih, niso reagirale dovolj učinkovito.
Reševalni sistem v Sloveniji deluje odlično, na Havajih pa ne

Dva dni po izbruhu požarov je po otoku še vedno gorelo, gasilcev pa je bilo očitno premalo (foto: FB County of Maui)

Slovenski gasilci, pripadniki Civilne zaščite, reševalci, policisti in vojska so v zadnjih dveh letih nedvomno dokazali, da tudi v primerih najhujših naravnih nesreč reagirajo profesionalno, hitro in učinkovito. Tako so lani pogasili ogromen požaru na Krasu, ne da bi prišlo na slovenski strani do ene same žrtve, saj so bile evakuacije ogroženih zaselkov in vasi pravočasne (potem pa so tudi skoraj vse objekte uspešno obvarovali pred ognjem).

Podobno je bilo ob katastrofalnih poplavah, ki so pred dnevi zajele večji del Slovenije. Sprožile so se alarmne sirene, gasilci, pripadniki Civilne zaščite, reševalci, policisti in vojska pa so od petkovih jutranjih ur na terenu reševali ljudi ter jih tudi vsakič uspešno umaknili na varno. Na havajskem otoku Maui pa niso imeli te sreče, da bi lahko razpolagali s slovenskim reševalnim sistemom.

Požari na otoku so se začeli dopoldan, a na drugih lokacijah, popoldan pa je nenadoma izbruhnilo novo žarišče in ogenj se je zaradi močnega vetra hitro usmeril proti mestu Lahaina. Kot kaže, pa se v Lahaini alarmne sirene najbrž sploh niso oglasile, ukaz za evakuacijo so baje prejeli le stanovalci na zahodu naselja in sicer samo prek SMS sporočil ter objav v družbenih omrežjih. Na posnetkih med divjanjem požara v mestu ni videti reševalnih služb.

Kar je še bolj nenavadno, da niti naslednji dan, ko so na pogorišče začele prihajati TV ekipe, skoraj nikjer ni na spregled gasilskih, reševalnih ali policijskih vozil, tudi glede gašenja iz zraka pa po svetu krožijo le posnetki enega helikopterja. Za primerjavo – pri veliki večini televizijskih posnetkov poplav v Sloveniji je bilo v ozadju vedno moč videti intervencijske enote na delu ali vsaj njihova vozila (v zraku pa so bili vsi helikopterji na razpolago).

Celo oklepno transportno vozilo slovenske vojske so pri nas uporabili za dostavo nujne pomoči. Poleg tega so slovenske reševalne službe ažurno prek vseh kanalov obveščale javnost, kako potekajo intervencije in kakšno je stanje. Predstavniki ameriških oblasti pa dva dneva po dogodku še niso povedali, kdaj so v Lahaini oznanili splošni alarm, kdaj so prve gasilske enote prispele v mesto, koliko reševalcev je šlo v akcijo in kako je reševanje potem potekalo.

Tudi večje ameriške televizijske mreže, kot so CNN, ABC in CBS so se ob poročanju osredotočile predvsem na dramatične zgodbe posameznikov, ki so se srečno rešili iz ognjenega pekla. Novinarji predstavnikov oblasti in reševalnih struktur niso veliko spraševali o časovnici reakcije reševalnih služb in o tem, zakaj niso pravočasno evakuirali vseh prebivalcev. Velika večina se je sicer rešila, a se sedaj število mrtvih počasi bliža 100 žrtvam.

Tako visoko število umrlih v požaru bi moralo biti za ZDA in še posebej za ameriški otoški paradiž Havaje povsem nesprejemljivo. Za primerjavo – ko je v drugi polovici julija zagorelo na več krajih v Grčiji, v Alžiriji in na italijanski Siciliji, so po poročanju angleškega BBC-ja vse skupaj našteli okrog 40 mrtvih (od tega pa je bila približno polovica gasilcev, ki so prišli na pomoč).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.