Naslovnica Gospodarstvo Rekordno nizka brezposelnost in pomanjkanje delavcev

Rekordno nizka brezposelnost in pomanjkanje delavcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je povzelo podatke Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, po katerih naj bi bilo ob koncu junija v Sloveniji najmanj nezaposlenih od osamosvojitve do danes. Poleg tega naj bi bil delež brezposelnih v Sloveniji trenutno med najnižjimi v EU. A tudi to stanje ni razlog za zadovoljstvo, saj v določenih gospodarskih panogah delavcev močno primanjkuje.
Rekordno nizka brezposelnost in pomanjkanje delavcev

Prizor s tiskovne konference ZRSZ (foto: MDDSZ)

Po pravkar objavljenih podatkih je bilo konec prejšnjega meseca v Sloveniji 46.178 registriranih brezposelnih. Za to številko Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) in za Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) pravita, da je celo najnižja od leta 1991 do danes. Istočasno pa naj bi nizka brezposelnost povzročala velika strukturna neskladja na trgu dela.

Z drugimi besedami to pomeni opazno pomanjkanje delavcev v nekaterih dejavnostih. »Največje povpraševanje v prvem polletju je bilo po delavcih za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, prodajalcih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev ter po strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego,« so pojasnili z MDDSZ.

Sicer naj bi imeli v Sloveniji trenutno tudi eno najnižjih stopenj brezposelnosti v EU – maja je bila pri nas 3,6 % odstotka, v Evropski uniji pa 5,9 %. Vendar gre v tem primeru za t. i. anketno brezposelnost, medtem ko podatki ZRSZ govorijo o uradno registriranih iskalcih zaposlitve. Na zavodu za jesen napovedujejo povečanje števila mladih slovenskih iskalcev zaposlitve, vseeno pa naj bi bilo ob koncu leta približno 48.800 brezposelnih.

To je približno 8% brezposelnih manj, kot ob koncu lanskega leta 2022. Z MDDSZ so javnost spomnili še na sedanje aktivne politike zaposlovanja. Tako se je pravkar pričel izvajati prvi program iz nove finančne perspektive ‘PUM-O+’, oziroma ‘Projektno učenje mlajših odraslih’. Prek tega programa naj bi do septembra 2028 dvignili stopnjo izobrazbe in veščin pri okrog 1800 mladih, ki so sicer predčasno opustili šolanje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.