Naslovnica Slovenija Rdeči križ Slovenije še naprej poziva k zbiranju sredstev za Hrvaško

Rdeči križ Slovenije še naprej poziva k zbiranju sredstev za Hrvaško

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem, ko se tla na Hrvaškem še vedno niso umirila in se potresni sunki še naprej vrstijo, pa Rdeči križ Slovenije še naprej zbira in pošilja pomoč. Ponesrečencem je pomagala tudi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

 Rdeči križ Slovenije še naprej poziva k zbiranju sredstev za Hrvaško

Šokanten prizor iz razrušene Petrinje (foto: FB HRK)

 

Rdeči križ Slovenije (RKS) je takoj po prvem rušilnem sunku serije potresov na sosednjem Hrvaškem podprl svoje kolege z Rdečega križa Hrvaške (HCK). Na RKS so najprej iz posebnega Sklada solidarnosti hrvaškemu Rdečemu križu nakazali 10.000 evrov, nato so odprli poseben transakcijski račun ter hkrati sprožili vseslovensko akcijo zbiranja sredstev in ostale pomoči za ponesrečence.

Na tem posebnem transakcijskem računu so se hitro začela nabirati sredstva, saj je poziv Rdečega križa Slovenije naletel na zelo dober odziv. Tako so danes, zadnji dan leta 2020, z RKS nakazali 63.500 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške. Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja iz vse Slovenije.

»Po potresih na Hrvaškem Rdeči križ Slovenije s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki na terenu pomagajo prizadetim, dnevno izmenjuje informacije o potrebni pomoči. V trenutnih okoliščinah so za ukrepanje na terenu in tudi za kasnejše odpravljanje posledic potresa najbolj potrebna denarna sredstva,« so pojasnili z RKS.

Rdeči križ zato še naprej poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob katastrofalnih potresnih sunkih na Hrvaškem, da svoj prispevek za akcijo ‘Potres Hrvaška’ nakažejo na njihov transakcijski račun (namen: Potres Hrvaška, TRR RKS, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310-0111-1122-296, SWIFT: SKBASI2X Koda namena: CHAR, Sklic: SI00-96885).

Z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje pa so potrdili, da Hrvaškia pri blažitvi posledic potresa trenutno potrebuje le finačna sredstva za namestitev prebivalcev, ki so ostali brez domov. Slovenija je že prispevala 160.000 evrov. za začasno namestitev prebivalcev. 

SIcer je Hrvaška za pomoč zaprosila preko Mehanizma EU na področju civilne zaščite, Slovenija pa je takoj posredovala pomoč v obliki bivalnih kontejnerjev z razsvetljavo in ogrevanjem, zložljivih postelj, spalnih vreč, napihljivih šotorov ter električnih grelcev. Poudarili so še, da pomoč oseb in pomoč v tehniki (npr. gradbeni stroji) zaenkrat ni potrebna.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.