Naslovnica Slovenija Razstava o kršitvah temeljnih človekovih pravic

Razstava o kršitvah temeljnih človekovih pravic

Avtor: Spletno Uredništvo
V Muzeju narodne osvoboditve Maribor bodo danes popoldan otvorili razstavo ‘Ste me hoteli videti strto?’, ki je posvečena kršenju temeljnih človekovih pravic v različnih obdobjih 20. stoletja. S to razstavo bi radi spomnili, da mnoge pravice in svoboščine za človeka niso kar samoumevne, ampak se je potrebno za njih nenehno boriti.

Razstava o kršitvah temeljnih človekovih pravic

Drevi bodo ob 18. uri v mariborskem Muzeju narodne osvoboditve, ki letos praznuje 65. let obstoja, otvorili razstavo ‘Ste me hoteli videti strto?’. Gre za dela dvajsetih avtorjev iz slovenskih in hrvaških kulturnih, izobraževalnih ustanov ter društev, v katerih avtorji predstavljajo posamezne člene Splošne deklaracije človekovih pravic in tudi primere kršitev teh pravic skozi zgodbe ljudi, ki so te krivice osebno doživeli.

Že pred uradnim pričetkom 2. svetovne  vojne so bile številne človeške pravice, ki jih danes smatramo za temeljne, kršene, med samo vojno in še v prvih letih po njej pa je bilo še slabše. Zato je Generalna skupščina Združenih narodov 10. decembra 1948 oznanila sprejetje  Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki bi naj bila skupen ideal vseh ljudstev in narodov. Žal pa se tudi po uradnem sprejetju deklaracije kršenje ni končalo.

»Preberemo lahko zgodbe izbrisanih, spoznamo usode žensk, ki so bile zaničevane zaradi želje po delu, beguncev, ki jih je vojna vihra pregnala iz svojih domov, istospolno usmerjenih ljudi, tudi tistih, ki so jih zaradi nezmožnosti samostojnega življenja izključili iz skupnosti in v imenu zdravljenja vključili v ustanove, usode tistih, ki so želeli zdravo okolje za življenje ter Romov, ki so doživeli diskriminacijo,« je pred otvoritvijo dejala direktorica MNOM Simona Tripkovič.

Zgodbe posameznikov na razstavi so dopolnjene z razstavljeni predmeti video-posnetki in avdio zapisi, razstava pa bo na ogled do vse do letošnje jeseni. V času trajanja razstave bodo organizirali tudi posebno Mirovno konferenco mladih z naslovom ‘Varnejši jutri se ustvarja danes’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.