Naslovnica Slovenija Raje pojdite komu pomagat, kot pa na izlet v gore

Raje pojdite komu pomagat, kot pa na izlet v gore

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko so minuli konec tedna s Planinske zveze Slovenije odločno odsvetovali vsak obisk gorskega sveta, pa se sedaj razmere počasi le obračajo na bolje. Vseeno je zaradi posledic poplav obisk gora možen le v določenih predelih države, Planinska zveza Slovenije marsikje šele dobiva prve podatke o prehodnosti posameznih območij, poleg tega pa PZS predlaga, da namesto na izleta v gore v podaljšanem koncu tedna raje priskočite komu na pomoč pri odpravljanju posledic vremenske katastrofe.
Raje pojdite komu pomagat, kot pa na izlet v gore

Ena od mnogih sveže poškodovanih gorskih poti (foto: Alenka Čebular/PZS)

Četudi se stanje na prizadetih območjih Slovenije popravlja, pa marsikje še vedno veljajo izredne razmere. Tudi Planinska zveza Slovenije (PZS), ki skrbi za mrežo planinskih poti po državi, še zbira podatke o stanju poti in sproti zapira poškodovane odseke. Zato PZS svetuje, da se v naslednjem obdobju planinci odločajo za tiste predele Slovenije, ki jih poplave niso prizadele, vseeno pa naj se pred obiski gora tudi zelo dobro preveri lokalne razmere.

»Naravne katastrofe so bile tudi v območju gorskega sveta, na območju, kjer so izhodišča priljubljenih planinskih poti. Markacisti, vodniki in ostali člani planinskih društev, ki so skrbniki planinskih poti na prizadetih območjih, so vpeti v sanacijo prizadetih domov. Zaradi plazov, podrtih dreves, nanosov grušča in drugega materiala so društva zaprla planinske poti,« so aktulano situacijo pojasnili s PZS.

Ker na novo zaprte poti vnašajo na spletno stran ‘Stanje planinskih poti’, v aplikacijo ‘maPZS’ in v zbirne novice, bo potrebno pred izletom v gorski svet te kanale informacij. Sicer so najbolj kritične so razmere na območjih Zgornje Savinjske doline, Koroške, Kamniško-Bistriškega območja, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, zato PZS še naprej odsvetuje obisk teh predelov države.

Planinske koče so predvsem v preostalem delu Slovenije normalno odprte in delujejo po urniku, ki je objavljen na spletni strani koč, a so bile ponekod poškodovane dostopne poti do njih. Poleg tega pa PZS prosi za dodatne informacije s terena – če bi kjerkoli na poti opazili nevarnosti za planince (npr. plazovi, uničene planinske poti, izginotje markacij) jim to sporočite na e-naslov poskodbe.poti@pzs.si ali s pomočjo aplikacije ‘maPZS’.

»Glede na podaljšani konec tedna pozivamo vse člane Planinske zveze Slovenije, ki bi želeli pomagati prizadetim pri sanaciji poplav in neurij, da namesto planinskega izleta zase, raje njim ponudite svojo voljo in moč. Pomoč lahko ponudite s pomočjo posebne aplikacije Poplave 2023,« pa so k pomoči pri odpravljanju posledic še pozvali s PZS. Vabilo pa ne velja le za člane PZS, ampak tudi za vse ljubitelje gora.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.