Naslovnica Slovenija Prvi slovenski restavraciji že blizu prejetja naziva zero waste

Prvi slovenski restavraciji že blizu prejetja naziva zero waste

Avtor: Spletno Uredništvo
Okoljevarstvena organizacija Ekologi brez meja je predstavila prvi dve slovenski restavraciji, ki sta na poti k prejemu naziva ‘zero waste’ (slovensko: nič odpadkov). To sta dolenjski restavraciji Blatnikove hram in Gostilna Mrak.  ob tej priložnosti pa je bila izpeljana tudi posebna okrogla miza glede odpadkov v turizmu.
Prvi slovenski restavraciji že blizu prejetja naziva zero waste

Prizor s srečanja in okrogle mize v organizaciji EBM (foto: Alja Miklavčič/EBM)

Blatnikov hram v Dvoru (pri Žužemberku) in Gostilna Mrak iz Rateža (v bližini Novega mesta) sta na pragu tega, da postaneta prva dva prejemnika naziva ‘zero waste’ med slovenskimi restavracijami. Predstavitvi so se pridružili predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), Ekologov brez meja (EBM) – slovenske nacionalne zero waste organizacije in prvega prejemnika poslovnega zero waste certifikata na svetu – hotela Ribno Alpine Resort.

»Ekologi brez meja od leta 2016 tlakujejo pot turizmu brez odpadkov. Pionirskemu Ribno Alpine Resortu, ki je razpolovil količino odpadkov, in številnim prireditvam, ki med drugimi presegajo 90 % ločeno zbranih odpadkov, sta se na zemljevidu dobrih praks pridružili tudi restavraciji Blatnikov hram in Gostilna Mrak,« so pojasnili z EBM, kjer bodo slovenske dobre prakse v prihodnjih mesecih širili tudi v Črni Gori, Portugalski in Španiji.

Sicer pa se zmanjševanja odpadkov vsak loteva po svoje in prek vrste majhnih korakov. V Gostilni Mrak so tako poleg ostalega svoje leseno pohištvo izdelali kar iz nekdanjega mostu na Otočcu, stavbo so energetsko sanirali, z dobavitelji so se dogovorili za drugačno dostavo olj za pripravo jedi,  z dobaviteljem žganja so se sporazumeli glede vračila steklenic, preostanek steklenih kozarcev in steklenic pa po novem dajejo ostalim vaščanom kar v brezplačno uporabo.

V Blatnikovem hramu so na primer med drugim prenehali uporabljati instant napitke za enkratno uporabo in so tudi ukinili vse plastenke, vendar so za svoje goste pripravili alternative. Ob tej priložnosti pa so na EBM pripravili še posebno okroglo mizo glede odpadkov v turizmu ter napovedali, da bodo še več pozornosti usmerili k organizatorjem množičnih prireditev. Cilje je namreč prehod na splošno sprejeto in obenem učinkovito ravnanje z odpadki in z naravnimi viri.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.