Naslovnica Svet & EU Prvi obisk Tajvana je bil posvečen tujemu vmešavanju in dezinformacijam

Prvi obisk Tajvana je bil posvečen tujemu vmešavanju in dezinformacijam

Avtor: Spletno Uredništvo
Posebna delegacija Evropskega parlamenta je danes zaključila obisk Tajpeja. Obisk je bil namenjen preučevanju tajvanskih izkušenj pri reševanju kampanj zunanjega vmešavanja in manipulacije. Za temi kampanjami največkrat stoji Ljudska republika Kitajska, katera Tajvan smatra kot del svojega ozemlja in ne kot suvereno tujo državo.
Nekoč najvišja stolpnica na svetu Taipei 101 posneta kmalu po sončnem zahodu (foto: hippopx.com)

Sedemčlanska delegacija Evropskega parlamenta iz Komiteja o tujem vmešavanju in dezinformacijam (INGE) se je med obiskom srečala s predsednikom Tajvana Tsai Ing-wen, z drugimi visokimi predstavniki tajvanskih oblasti in z lokalnimi organizacijami civilne družbe, da bi razpravljali o tajvanskem inovativnem sistemu za boj proti kampanjam dezinformacij in drugim vrstam hibridnih napadov.

To je bil prvi uradni obisk Evropskega parlamenta na Tajvanu, kar zgovorno priča o dosedanji bojazni evropske politike, da bi s svojo prisotnostjo legitimizirali tajvanske oblasti in s tem razjezili kitajskega orjaka. In prav sedaj, ko so politični odnosi med Tajvanom in Kitajsko spet na pragu vojaškega spopada, ko se v celotni širši regiji stopnjujejo vojaške napetosti med Kitajsko in ostalimi državami, je Parlament EU poslal posebno delegacijo.

»Delegacija je izrazila solidarnost s Tajvanom za njegova prizadevanja za spopadanje s pritiskom Ljudske republike Kitajske brez primere in se strinjala, da bo raziskala možnosti partnerstva, vključno z morebitno ustanovitvijo skupnega središča za dezinformacije v Tajpeju. Nobenega pritiska na EU ali na katero koli državo članico ne moremo sprejeti,« so zapisali v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Sicer tajvanska proti-dezinformacijska strategija predvideva sodelovanje vseh vej oblasti, neodvisnih nevladnih organizacij (specializiranih za preverjanje dejstev in za medijsko pismenost) ter družbenih medijev, kot je npr. Facebook. Sistem predvideva tudi hitro reakcijo v obliki objav resničnih informacij, ko je zaznana kampanja dezinformiranja. Za kampanjami dezinformiranja in destabilizacije večinoma stojijo kitajski državni akterji.

V skladu s poročilom, ki ga je nedavno sprejel Evropski parlament, so poslanci Komiteja med obiskom Tajvan označili za ključnega partnerja in demokratičnega zaveznika v regiji. Zato so pozvali EU in druge demokracije, ki se soočajo s podobnimi operacijami vmešavanja, naj se kaj naučijo iz tajvanskih praks. Pr tem so še dodali, da se kljub vsem proti-dezinformacijskim aktivnostim Tajvan uspel izogniti omejevanju svobode izražanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.