Naslovnica Gospodarstvo Primanjkljaj še naprej narašča

Primanjkljaj še naprej narašča

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za finance so posredovali sveže podatke javnofinančnih gibanj za prvih deset mesecev leta 2021. Poudarili so, da je državni proračun v tem obdobju zabeležil za 19,6 % več prihodkov kot v enakem obdobju lani. Medtem pa primanjkljaj vseeno narašča – tako v državnem proračunu, kot v konsolidirani bilanci javnega financiranja.
Prizor je le simboličen, saj v javnih blagajnah vsekakor ne gre za drobiž (foto: pixlr.com)

Z Ministrstva za finance (MF) so posredovali zadnje podatke javnofinančnih gibanj in sicer za  prvih deset mesecev letošnjega leta. V prvih desetih mesecih leta 2021 so prihodki v državni proračun dosegli 8,99 milijard evrov, glede na enako obdobje lanskega leta pa so bili višji za 19,6 %. Pri tem so letos najbolj narasli prihodki iz davka od dohodkov pravnih oseb (kar za 50,1 % več), dohodnine (za 35,9 % več) in pa davka na dodano vrednost (17 %).

»Odhodki državnega proračuna so v prvih desetih mesecih znašali 11,33 milijarde evrov in so glede na primerljivo obdobje lani narasli za 13,9 %, torej z nižjo stopnjo, kot so glede na lani narasli prihodki državnega proračuna. Slovenija je še vedno v fazi okrevanja in odpravljanja posledic epidemije,« so pojasnili z Ministrstva za finance. Negativna razlika torej sedaj znaša natanko 2,34 milijarde evrov.

Za primerjavo je vredno dodati, da je primanjkljaj državnega proračuna za prvih 6 mesecev letošnjega leta 2021 znašal 1,9 milijarde evrov, torej je ‘minus’ v 4 mesecih (julij, avgust, september, oktober) narasel za 440 milijonov evrov. Na MF pa so tokrat v sporočilu za javnost objavili tudi dva podatka, ki jih doslej niso objavljali. Tako so bili izdatki za obresti v prvih 10 mesecih leta 2021 za 44,4 milijona evrov nižji kot v enakem obdobju leta 2020.

Poleg tega so oznanili, da so v prvih 10 mesecih letošnjega leta iz državnega proračuna za namenili 752,1 milijona evrov za investicije, kar je kar za dobro polovico ( 50,9 %) več kot v enakem obdobju lanskega leta 2020. Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, pa je po zadnjih podatkih MF v prvih 10 mesecih leta 2021 zabeležila približno 17,4 milijarde evrov prihodkov in 19,35 milijarde evrov odhodkov.

Razlika ostaja negativna in sedaj znaša 1,95 milijarde evrov. Za primerjavo: letos je primanjkljaj za prvih 6 mesecev znašal 1,62 milijarde evrov, konec julija pa je že narasel na 1,91 milijarde evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.