Naslovnica Gospodarstvo Prihaja nova ‘petletka’ EBRD

Prihaja nova ‘petletka’ EBRD

Avtor: Spletno Uredništvo

Petletke so bile že pred drugo svetovno vojno značilnost gospodarstva Sovjetske zveze, po vojni pa tudi njenih komunističnih satelitov. Danes se pojavljajo v drugačni obliki, v bistvu pa gre za srednjeročno planiranje. Tako je odbor direktorjev Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) pravkar sprejel novo petletno strategijo za Slovenijo. V petletki 2019–2024 bo EBRD glede Slovenije usmerjena v krepitev konkurenčnosti, krepitev dobrega upravljanja, podporo prehodu v zeleno gospodarstvo, lastniškemu financiranju zasebnega sektorja in v poglobitev kapitalskega trga.

Zadnji večji pomemben projekt v Sloveniji je bilo sodelovanje EBRD pri privatizaciji NLB novembra lani (foto: commons.wikimedia.org)

 

Ministrstvo za finance (MF) je pozdravilo sprejem nove strategije, s katero bo Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) nadaljevala podporo slovenskim zasebnim projektom ter tistim infrastrukturnim naložbam, pri katerih lahko s svojim sodelovanjem prispeva dodano vrednost. Podobno kot v zadnjem obdobju izhoda iz krize na MF pričakujejo pripravo dobrih projektov skladno s sprejetimi strateškimi strateškimi prioritetami in usmeritvami delovanja EBRD.

“Odbor direktorjev EBRD je novo petletno strategijo za Slovenijo soglasno sprejel 13. februarja 2019. Banka se bo v okviru dveh strateških prednostnih nalog, ki jih je izpostavila v strategiji, v Sloveniji osredotočila predvsem na lastniško financiranje zasebnega sektorja, poglobitev kapitalskega trga in spodbujanje zelenega gospodarstva,” so komentirali na MF.

EBRD naj bi pomagala predvsem podjetjem, ki so izvozno usmerjena in imajo potencial za rast. Poleg zagotavljanja alternativnega in dolgoročnega financiranja ima široko strokovno znanje glede razvoja kapitalskih trgov ter lahko nudi neposredno in posredno podporo tudi zasebnemu tveganemu kapitalu. V tem seegmentu se bo EBRD v Sloveniji trudila za širitev konkurenčnih, dobro vodenih podjetij ter poglobitev kapitalskega trga.

Banka lahko tudi uspešno promovira inovativne zelene tehnologije skozi najboljše prakse in naložbe v zasebnem sektorju. Poleg tega lahko olajša pripravo, financiranje in izvedbo projektov zelenega gospodarstva z izkoriščanjem evropskih strukturnih in investicijskih skladov. V primeru povpraševanja pa lahko banka podpre tudi izbrane naložbe v okoljsko prijaznejše vire energije.

V Sloveniji si bo EBRD prizadevala še za boljši izkoristek energije in virov ter za zmanjšanje izpustov CO2. Banka sicer ocenjuje, da je Slovenija zelo konkurenčna in ima veliko močnih malih podjetij, vendar je še nekaj prostora za izboljšanje na področju inovacij, upravljanja in energetske intenzivnosti. Z bančnega zornega kota sta nadaljevanje strukturnih reform in oživljanje rasti produktivnosti zasebnega sektorja ključnega pomena za nadaljnje bližanje gospodarstva RS najbolj razvitim državam.

EBRD je sicer svoj prvi projekt v Sloveniji podpisala leta 1993, doslej pa je v našo državo vložila več kot milijardo evrov in sicer jih je razdelila med 85 projektov. Njen sedanji portfelj je 100 % usmerjen v zasebni sektor, več kot 40 % pa predstavljajo naložbe v lastniške deleže. Z MF so spomnili še, da dejavnost banke pokriva vsa področja gospodarstva, vendar je še posebej močna v podjetniškem sektorju in na področju finančnih institucij. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.