Naslovnica Svet & EU Kajmanski otoki so globalna velesila investiranja v EU

Kajmanski otoki so globalna velesila investiranja v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je v preteklem letu analizirala več kot 420 neposrednih tujih naložb v EU, države članice EU pa so v istem obdobju blokirale 560 zahtevkov za izvoz blaga z dvojno rabo. Vse to kaže, kako se Komisija EU in države članice trudijo glede zagotavljanja skupne evropske varnosti, demokracije in javnega reda v času vse večjih geopolitičnih kriz. Med državami, ki so bile lani največji investitorji v EU, pa so presenetljivo tudi Kajmanski otoki.
Kajmanski otoki so globalna velesila investiranja v EU

Stavba Vlade Kajmanskih otokov (foto: FB Cayman Islands Government)

Sveži statistični podatki o izvajanju Uredbe o nadzoru izvoza, ki jih je te dni objavila Komisija EU, dopolnjujejo letno poročilo o nadzoru izvoza za leto 2022 in odpravljajo dosedanjo podatkovno vrzel, saj so podatke tokrat zbirali po posodobljeni metodologiji. Številke pa so bolj pomembne kot sama metodologija, tako je na primer Komisija EU v minulem letu analizirala več kot 420 neposrednih tujih naložb v EU.

Poleg tega so lani države članice EU blokirale 560 zahtevkov za izvoz blaga z dvojno rabo. »Kar zadeva blago z dvojno rabo (blago, ki se lahko uporablja v civilne ali vojaške namene), so države članice leta 2021 pregledale 38 500 vlog za izvozno dovoljenje za blago v vrednosti 45,5 milijarde evrov. Države članice so zaradi varnostnih tveganj blokirale izvoz v 560 primerih v skupni vrednosti 7 milijard evrov,« so zapisali v poročilu za javnost.

Med pomembnejšimi ugotovitvami analize je podatek, da je v lanskem letu (2022) šest držav poskrbelo za največ neposrednih tujih naložb. To so ZDA, Združeno kraljestvo, Kitajska, Japonska, Kanada in Kajmanski otoki. Čeprav so Kajmanski otoki znani davčni paradiž ali celo ena največjih bančnih pralnic denarja na svetu, pa je njihova uvrstitev med elito tujega investiranja v EU vseeno precej presenetljiva.

Sicer se je lani uporaba mehanizma pregleda še povečala, večina primerov pa se je nanašala na proizvodnjo v različnih industrijskih panogah (59 %), vključno z energetiko, letalsko in vesoljsko industrijo, obrambo, polprevodniki, zdravjem, obdelavo in shranjevanjem podatkov, komunikacijami, prometom ter tudi kibernetsko varnostjo. Komisija EU pa je od vzpostavitve mehanizma sodelovanja pregledala že več kot 1 100 neposrednih tujih naložb.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.