Naslovnica Kronika Preiskave gospodarskega kriminala in zlorab sredstev EU

Preiskave gospodarskega kriminala in zlorab sredstev EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izpeljal večjo akcijo s področja gospodarskega kriminala, Evropsko javno tožilstvo (EPPO) pa je izdalo poročilo o zlorabah evropskih sredstev v letu 2022 za vse države EU. V Sloveniji naj bi samo lani proračun EU oškodovali za 40,4 milijona evrov, zato je bilo sproženih 12 preiskav. Skupno naj bi v Sloveniji doslej ugotovili za 40,9 milijonov evrov zlorabah evropskih sredstev, poteka pa 14 preiskovalnih postopkov.
Preiskave gospodarskega kriminala in zlorab sredstev EU

Zanimivo bo spremljati razvoj dogodkov po tem poročilu evropskega tožilstva EPPO (foto: pxhere.com)

Sicer ni jasno, ali sta novici povezani, vendar sta se obe v javnosti kot zanalašč pojavili na isti dan. V Sloveniji je Generalna policijska uprava (GPU) objavila, da po državi poteka večja akcija s področja gospodarskega kriminala. Tako so policisti med drugim preiskali kar 25 stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Nova Gorica, v akciji pa je skupno sodelovalo 51 preiskovalcev NPU in 38 kriminalistov.

»Skupna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo kaznivih dejanj, znaša prek 720.000 evrov. Osumljenih je 14 fizičnih oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 14 fizičnih oseb in 11 pravnih oseb. Nobena fizična oseba ni bila pridržana,« so zapisali z GPU in dodali, da gre za sume zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za pomoč pri tem kaznivem dejanju ter tudi sum oviranja delovanja pravosodnih in drugih organov.

Prav tako pa je včeraj oglasilo tudi posebno Evropsko javno tožilstvo (EPPO), ki je izdalo poročilo o zlorabah evropskih sredstev v lanskem letu 2022 in sicer za vse države EU. Za Slovenijo so tako v poročilu zapisali, da naj bi v Sloveniji trenutno  potekalo 14 preiskav, skupno oškodovanje pa naj bi predvidoma znašalo 40,9 milijona evrov. Od tega naj bi samo lani proračun EU oškodovali za 40,4 milijona evrov.

Vsi ti podatki so najbrž pogojeni tudi s tem, da EPPO obstaja šele od leta 2021, zato je komaj lani delo na tožilstvu steklo s polno paro. Glede Slovenija pa posebej izstopa eno področje in sicer aktivne goljufije na področju DDV-ja. Po podatkih EPPO naj bi namreč v eni sami zadevi zaznali kar 36,7 milijonov evrov oškodovanja, kar je okrog 90 % celotnega zneska.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.