Naslovnica Svet & EU Postaje za električno polnjenje avtomobilov na vsakih 60 km

Postaje za električno polnjenje avtomobilov na vsakih 60 km

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta v Odboru za promet in turizem so sprejeli osnutek pogajalskega mandata o postavitvi infrastrukture za alternativna goriva in izglasovali še nekaj bistvenih novosti na področju prometa. Tako želijo po vsej EU postaviti postaje za električno polnjenje avtomobilov na vsakih 60 km, za polnjenje z vodikom pa na 100 km.
Postaje za električno polnjenje avtomobilov na vsakih 60 km

Poslanci želijo pospešiti izgradnjo infrastrukture za alternativna goriva (foto: pxhere.com)

Poslanci Evropskega parlamenta iz Odbora za promet in turizem so sprejeli predlog, da bi morala imeti osebna (najbrž tudi kombinirana, tovorna in potniška) vozila na področju EU možnost polnjenja vsakih 60 kilometrov in možnost dolivanja vodika na vsakih 100 kilometrov. Skupna želja je, da bi odpravili škodljive emisije in da bi EU do leta 2050 postala podnebno nevtralna.

Sprejeti dokument je osnutek pogajalskega mandata o postavitvi infrastrukture za alternativna goriva. »Njegov namen je spodbuditi uvedbo polnilnih postaj ali alternativnih postaj za oskrbo z gorivom (kot so električne ali vodikove) za avtomobile, tovornjake, vlake in letala ter podpreti uvedbo trajnostnih vozil. V skladu z besedilom bi morali biti električni polnilni bazeni za avte postavljeni vsaj na vsakih 60 km vzdolž glavnih cest EU do leta 2026.

Za tovornjake in avtobuse bi veljale enake zahteve do leta 2026, vendar le v jedrnih omrežjih TEN-T. Evropski poslanci želijo tudi hitrejšo namestitev polnilnih postaj za tovornjake na varnem in zavarovanem parkirišču: dve polnilni postaji od leta 2028 namesto ene od leta 2031, kot je predlagala Komisija,« menijo poslanci Parlamenta EU in podobno predlagajo tudi hitrejšo in bolj množično postavitev postaj za vodik ob glavnih cestah EU.

Po novem naj bi tudi ladje v pristaniščih uporabljale napajanje s kopnega, izglasovali pa so še tekst pogajalskega mandata glede trajnostnih goriv za pomorski promet (‘FuelEU Maritime’), katerega cilj je večje zmanjšati emisije toplogrednih plinov (TGP) iz pomorskega sektorja. Tako naj bi se od leta 2025 emisije zmanjšale za 2 %, od leta 2035 za 20 % in od leta 2050 kar za 80 %, medtem ko je Komisija EU prvotno predlagala zmanjšanje za 13 %, oziroma za 75 %.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.