Naslovnica Slovenija Pospešili so postopke za pridobivanje gradbenih dovoljenj

Pospešili so postopke za pridobivanje gradbenih dovoljenj

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za okolje in prostor z novim svežnjem prostorske zakonodaje stremi k odpravljanju administrativnih ovir ter zapletene birokracije, ki po nepotrebnem otežujejo državljankam in državljanom ter poslovnim subjektom hitre investicije. Kranjsko podjetje Goodyear Dunlop Sava Tyres je tako v pičlih 4 mesecih pridobilo gradbeno dovoljenje po novem integralnem postopku. Novi predpisi določajo, da je rok za izdajo gradbenega dovoljenja pet mesecev od vložitve popolne zahteve, pri čemer rok ne teče v času pridobivanja mnenj in javne razprav.

Lokacija podjetja Goodyear Dunlop Sava Tyres v Kranju (foto: borut peterlin/goodyear-slovenija.si)

 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) po novi zakonodaji vodi postopek v skladu z določbami Gradbenega zakona za integralni postopek, v katerem sta združena postopek presoje vplivov na okolje ter postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Za vse objekte z vplivi na okolje oziroma integralne postopke je sedaj pristojno ministrstvo, kar za investitorja pomeni ‘vse na enem mestu’.

Z integracijo postopkov ne prihaja več do podvajanja dokumentacije in procesnih dejanj (ena obravnava, seznanjanje istih strank in zainteresirane javnosti v različnih postopkih, izda se ena odločba, pravna sredstva zoper odločbo). Nova ureditev ob racionalizaciji postopkov zagotavlja vse standarde sodelovanja javnosti ter pravnega varstva udeležencev tega postopka, omogoča pa tudi postopek prevlade javne koristi.

Resda sam postopek izdaje gradbenega dovoljenja za kranjsko gumarsko podjetje ni bil tipičen, saj ni bilo pritožb strank v postopku in zunanjih udeležencev, kar bistveno vpliva na čas vodenja postopka. Podjetju Goodyear Dunlop Sava Tyres je bilo tako omogočena 94 milijonov evrov vredna naložba, s katero bo za približno 25 odstotkov povečal zmogljivosti, to je do 1,8 milijona dodatnih pnevmatik in okoli 160 novih delovnih mest.

Državni sekretar Aleš Prijon je ob tem poudaril, da: »Ministrstvo za okolje in prostor v prvi vrsti varuje slovensko okolje in naravne danosti Slovenije, a ob tem ne pozablja na sorazmerni nujni gospodarski razvoj Slovenije, ki pa ni možen brez jasnih, hitrih in učinkovitih (prostorskih) postopkov«. Dodal je še, da se na ministrstvu nova ekipa dobro zaveda, da je v službi tako okolja, kot tudi slovenskih državljank in državljanov.

Zato si želijo, da bi nova zakonodaja olajšala posameznikom in poslovnim družbam hitrejšo pot do želenih ciljev, toda brez oškodovanja ‘naše zelene Slovenije’. Na ministrstvu prav sedaj poteka evalvacija gradbene zakonodaje in priprava izboljšav, v sklopu katere bodo predlagali še dodatne ukrepe za večjo funkcionalnost in ažurnost postopkov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.