Naslovnica Svet & EU Poročilo Komisije EU o demografiji in podnebnih spremembah

Poročilo Komisije EU o demografiji in podnebnih spremembah

Avtor: Spletno Uredništvo
Skupno raziskovalno središče Evropske komisije je danes objavilo zanimivo strokovno poročilo. V njem je govora o demografiji, škodljivih emisijah, podnebnih spremembah in o medsebojnih korelacijah teh področij. Poročilo na primer kaže na opazna neskladja med rastjo prebivalstva in ravnmi emisij toplogrednih plinov po različnih predelih sveta.
Poročilo Komisije EU o demografiji in podnebnih spremembah

Fotografija tega tricevnega dimnika in njegovih škodljivih izpustov je le simbolična (foto: pxhere.com)

Pravkar objavljeno poročilo Skupnega raziskovalnega središča Komisije EU (JRC) kaže, da rast prebivalstva ostaja eden ključnih dejavnikov glede emisij toplogrednih plinov. Avtorji namreč ugotavljajo, da obstaja opazno neskladje med stopnjami rasti prebivalstva in ravnmi emisij po državah, saj so med največjimi onesnaževalci tista področja planeta, kjer se je rast prebivalstva že ustavila ali upočasnila.

Dokument z naslovom ‘Demografija in podnebne spremembe – EU v globalnem kontekstu’ prav tako kaže, da se večina rasti svetovnega prebivalstva dogaja v regijah sveta, ki imajo trenutno najnižje emisije (in ki so najmanj odgovorne za pretekle emisije). Zato naj bi glavni onesnaževalci zagotovili učinkovito in drastično zmanjšanje emisij, države z visoko rastjo prebivalstva pa se z novimi načrti izogniti strmim porastom emisij.

»Poročilo ocenjuje, da bodo zaradi staranja evropskega prebivalstva leta 2060 39 % vseh emisij v EU proizvedli ljudje, starejši od 65 let. Ti trendi poudarjajo potrebo po politikah, ki upoštevajo izzive in rešitve za različno prebivalstvo in starostne skupine. Poročilo izpostavlja načine za ublažitev vpliva na ranljive demografske skupine in pomoč pri oblikovanju ukrepov za prilagoditev tem spremembam,« še piše v izjavi za javnost.

Sicer je to poročilo del prizadevanj Komisije EU za oblikovanje modernih, socialno, okoljevarstveno usmerjenih in ekonomsko sprejemljivih politik EU.  V njem namreč avtorji uporabljajo znanstvene dokaze o vplivu rasti svetovnega prebivalstva na škodljive emisije in raziskujejo tudi posledice staranja prebivalstva v Evropi v kontekstu podnebnih ciljev EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.