Naslovnica Magazin Porast kibernetskih nevarnosti za mala in srednja podjetja

Porast kibernetskih nevarnosti za mala in srednja podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska konfederacija malih podjetij (ESBA) je ta teden izpeljala video konferenco na temo kibernetske varnosti, saj se spletni kriminal pojavlja kot vse večja nevarnost za mala in srednja podjetja v EU. Po podatkih ESBA naj bi kar 60 % podjetij, ki so bila tarča kibernetskega napada, preživelo le še največ pol leta.

Porast kibernetskih nevarnosti za mala in srednja podjetjaMala in srednja podjetja so čedalje bolj pogosto tarče poskusov spletnih prevar, saj so običajno slabše zaščitena kot večja podjetja oziroma večji sistemi (foto: piqsels.com).

 

Video konferenca Evropske konfederacije malih podjetij (ESBA) je bila posvečena kibernetski varnosti malih in srednjih podjetij, saj naj bi bilo doslej o tem premalo govora, oziroma je stopnja zavedanja ogroženosti prenizka. Dogodek je bil tudi zato namenjen ozaveščanju in preventivi, v debati pa so sodelovali ljudje iz javnega in zasebnega sektorja. Poleg ostalega so nanizali tudi možne rešitve za zaščito in krepitev odpornosti MSP-jev pred spletnim kriminalom.

»Predsednik odbora Evropske konfederacije malih podjetij David Caro je med drugim poudaril, da 60 % podjetij, ki so tarča kibernetskega napada, propade v 6 mesecih. V času krize COVID-19 ter posledično vse večje odvisnosti od dela na domu in povezovanja vse večjega števila naprav, se povečujejo tudi ranljivosti in tveganja, saj je zdravstvena kriza COVID-19 prinesla tudi nove oblike oziroma načine spletnega kriminala,« so povzeli z Uprave Republike Slovenije za informacijsko varnost.

Na videokonferenci so udeleženci ugotovili, da med vrstami kibernetskega kriminala trenutno še naprej prevladujejo napadi zvabljanja (phishing) in izsiljevalski virusi (ransomware). Pristojne službe pa so zaznale, da se zadnje čase povečuje število kibernetskih napadov, za katerimi stojijo resnične osebe in ne avtomatizirani procesi, povišalo pa se je tudi število novo registriranih zlonamernih domen.

Zato so MSP opozorili, da povečati zavedanje ogroženosti pred tovrstnimi napadi, začenši od lastnikov in vodstev podjetij. Slednja bi morala nabaviti primerne tehnološke zaščitne rešitve, usposobiti vse zaposlene, predvideti stroške in finančne posledice – oz. vzpostaviti ustrezno regulativno okolje, vključno s certifikacijskimi shemami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.