Naslovnica Svet & EU Pomoč EU za gašenje gozdnih požarov je že aktivna v Grčiji

Pomoč EU za gašenje gozdnih požarov je že aktivna v Grčiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Vročinski val je v zadnjih dneh povzročil rekordne temperature po vsej severni polobli – od ZDA do Kitajske, marsikje po Evropi pa zato že prihaja do večjih gozdnih požarov. Ta teden je bilo najhujše v Grčiji, kamor so morala na pomoč odleteti štiri gasilska letala iz Francije in Italije, ki so se jim nato pridružile še gasilske ekipe iz Poljske, Romunije in Slovaške.
Pomoč EU za gašenje gozdnih požarov je že aktivna v Grčiji

Tudi romunski gasilci so že od začetka na prizoriščih požarov okrog Aten (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Grčija je bila po dveh dneh bitke s požari na polotoku Atika prisiljena v torek zjutraj aktivirati mehanizem civilne zaščite EU. Požari so se namreč nevarno razširili na treh različnih in med seboj precej oddaljenih lokacijah Loutraki, Dervenochoria in v hribih 10 km južno od atenskega mednarodnega letališča. Podobno kot že v preteklosti so bili glavni krivci za razbohotenje ognjenih zubljev zelo visoke temperature, suša in močan veter.

Po grškem pozivu so bila iz EU takoj poslana na pomoč dve gasilski letali ‘Kanader’ iz Italije in dve iz Francije, ki so del skupne zračne gasilske flote EU. Kmalu zatem so Poljska, Romunija in Slovaška ponudile vsaka po eno enoto za gašenje gozdnih požarov na tleh, vključno z vozili. To skupno pomeni 220 gasilcev in 65 vozil, poleg tega pa v Grčiji že od začetka krize delujejo vnaprej razporejene ekipe za gašenje požarov iz Romunije, Bolgarije in Malte.

Pristojne službe EU medtem regijo Atike in vsa žarišča opazujejo prek satelitskega sistema EU Copernicus in tudi že ocenjujejo doslej nastalo škodo. Komisija EU ostaja v tesnem stiku z grškimi oblastmi prek svojega centra za usklajevanje odzivanja v sili in bo po potrebi poslala še dodatno gasilsko pomoč. Sicer pa je v zadnjih dneh gorelo še v Švici in tudi na španskem otoku La Palma, ki je del Kanarskega otočja v Atlantskem oceanu.

»V južni Evropi se srečujemo z vročinskim valom, ki že povzroča uničujoče posledice v Grčiji, v kratkem času je zgorelo na tisoče hektarjev. Hiter odziv EU je bistvenega pomena v tej situaciji in tem petim državam se zahvaljujem za njihovo solidarnost z Grčijo. Vendar pa je pomembno še naprej vlagati v preventivo in krepiti ozaveščenost prebivalstva o nevarnosti požarov v naravi,« pa je dogajanje komentiral Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.