Naslovnica Svet & EU Poljaki in Madžari državnim medijem ne zaupajo preveč

Poljaki in Madžari državnim medijem ne zaupajo preveč

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je objavil najnovejšo raziskavo o medijih in novicah. Anketa je pokazala, da televizija ostaja primarni vir novic, a tudi družbeni mediji postajajo vse bolj pomembni.
Anketa Eurobarometer o področju medijev v EU

Kakovostni nivo ‘resnega’ novinarstva pada, priljubljenost spletnih vplivnežev pa narašča (foto: pxhere.com)

Zadnja statistična raziskava ‘Eurobarometer’, ki jo je naročil Parlament EU, je bila posvečena medijskim navadam prebivalstva evropskih držav, vključno s stopnjo zaupanja v različne medijske vire. Rezultati anket po vsej EU so pokazali, da sicer televizija še vedno ostaja osrednji vir novic za državljane, sledijo ji spletni tisk oz. novičarske platforme, tretje mesto pa si delijo radio in družbeni mediji.

»Državljani vidijo spletne novičarske platforme in kanale družbenih medijev, vključno z vplivneži, vedno bolj zaupanja vredne nove vire. Posledično se je uporaba platform družbenih medijev za dostop do novic najbolj povečala za +11 odstotnih točk v primerjavi z aprilom/majem 2022, ko je bila izvedena zadnja raziskava o medijih in novicah, in je še posebej razširjena na Cipru in Malti,« so pojasnili s Parlamenta EU.

Med mnogimi objavljenimi podatki je na primer zanimiva ugotovitev, da delež tistih, ki dnevno spremljajo novice, narašča s starostjo, medtem ko je izogibanja določenim vrstam novic nekoliko več pri ženskah, mlajših anketirancih in pri najnižje izobraženih. Kar 79 odstotkov državljanov EU med 15. in 24. letom starosti sledi vplivnežem ali ustvarjalcem vsebin na spletu, med starejšimi nad 55 let pa je ta delež le 14-odstoten.

Iz rezultatov je moč razbrati, da je Poljska edina država EU, v kateri zasebne televizijske in radijske postaje veljajo za najbolj zaupanja vreden vir novic (41 %). Na Madžarskem sta po tej anketi najbolj zaupanja vredna vira novic iz kategorije ‘ljudi, skupine ali prijatelje, ki jim anketiranci sledijo na družbenih medijih’ ter kategorije ‘druge novičarske platforme, vključno z blogi in podcasti’. Državni mediji na Poljskem in Madžarskem očitno niso najbolj zaupanja vredni. 

S Parlamenta EU so glede metodologije pojasnili, da je bil pri anketah uporabljen reprezentativen vzorec državljanov EU, starih 15 let in več, v vsaki od 27 držav članic EU. Tako je bilo med 18. in 24. oktobrom opravljenih 25.956 intervjujev (prek računalniško podprtega spletnega anketiranja CAWI, z uporabo spletnih plošč Ipsos in njihove partnerske mreže), rezultati pa so ponderirani glede na število prebivalstva v posamezni državi EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.