Naslovnica Svet & EU Pojutrišnjem bodo razglasili zmagovalca letošnje nagrade Saharova

Pojutrišnjem bodo razglasili zmagovalca letošnje nagrade Saharova

Avtor: Spletno Uredništvo

V četrtek bodo v Evropskem parlamentu proglasili zmagovalca izbora za Nagrado Saharova 2019. V zaključni del izbora prestižne nagrade EU za svobodo misli so se letos uvrstili brazilski borci za človekove pravice, kenijski študenti in uyghurski ekonomist.

Marielle Franco, brazilska politična aktivistka in borka za človekove pravice je lani dala svoje življenje za druge (foto: flickr.com)

 

Finaliste v izboru za letošnjo Nagrado Saharova, nagrado za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, so pred kratkim izbrali poslanici v parlamentarnih odborih za zunanje zadeve in razvoj. V finalu so se tokrat znašli brazilski borci za človekove pravice Marielle Franco, ‘Chief’ Raoni in Claudelice Silva dos Santos, kenijska skupina The Restorers ter kitajski ekomist ujghurskega rodu Ilham Tohti.

Marielle Franco, brazilska politična aktivistka in borka za človekove pravice je bila lani brutalno umorjena. Rojena v faveli in poznana kot ostra zagovornica človekovih pravic temnopoltih mladih, žensk, prebivalcev favel in splolno drugače usmerjenih ljudi je javnost opozarjala na zunajsodne usmrtitve in druge hude kršitve človekovih pravic, ki jih izvaja brazilska policija. Najbrž so jo prav zato likvidirali oz. usmrtili. Poglavar Raoni pa je še živ, a je njegovo življenje ena sama neprekinjena bitka.

Šef plemena Kayapo je celo življenje je posvetil boju za pravice staroselcev in se istočasno boril proti krčenju deževnega pragozda.Claudelice Silva dos Santos je prav tako brazilska okoljevarstvenica in hkrati tudi borka za človekove pravice. Okoljska aktivistka je postala po brutalnem umoru svojega brata in njegove žene, ki sta se prav tako borila proti uničevanju Amazonije. Znana je po boju zoper nezakonito sečnjo, intenzivno živinorejo in rudarjenju, ki onesnažuje vode v brazilskem deževnem gozdu.

Druga finalistov so The Restorers. Skupino mladih študentk iz Kenije sestavljajo Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno in Ivy Akinyi. Ta peterica pomaga ostalim ženskam pri spopadanju z nazadnjaško prakso mutilacije ženskih splovil. Skupina je razvila aplikacijo i-Cut, ki mladim ženskam omogoča iskanje pomoči in prijavo primerov mutilacije blastem. Sicer je vsako leto okrog 3 milijone mladih žensk izpostavljenih tveganju nestrokovne, nehigienične in predvsem izjemno nehumane mutilacije splovil.

Zadnji finalist pa je kitajski državljan Ilham Tohti. Slednji je po poklicu ekonomist, sicer pa izhaja iz muslimanske manjšine Uyghurjev. Ker se je zavzemal za pravice svoje manjšine, je bil obtožen separatističnih teženj, aretiran in leta 2014 obsojen na dosmrtno ječo. Čeprav so od leta 2017 do danes so kitajske oblasti v mrežo taborišč ‘poslale na prevzgojo’ več kot milijon predstavnikov muslimanske manjšine Uyghurjev, ki so etnično del turških ljudstev, se Tohti izza rešetk še vedno zavzema za spravo.

Čeprav bo Konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo vodje poslanskih skupin in predsednik parlamenta Sassoli, že pojutrišnjem izbrala zmagovalca, pa bo nagrada podeljena šele na svečani seji Evropskega parlamenta, ki bo 18. decembra na sporedu v Strasbourgu. Sicer Parlament EU vsako leto podeli Nagrado Saharova posamezniku ali organizaciji, ki si s svojim delovanjem zavzema za svobodo misli, človekove pravice in temeljne svoboščine

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.