Naslovnica Svet & EU Podnebna kriza postaja prva prednostna naloga EU

Podnebna kriza postaja prva prednostna naloga EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Tudi Evropski parlament se po novoletnih praznikih počasi vrača v ustaljen delovni ritem. Evropske parlamentarce v letu 2020 čaka veliko dela, saj se obeta vrsta novih zakonodajnih predlogov. Podnebna kriza, proračun EU, sodobne tehnologije in varnost bodo le nekatera od področij, kjer se letos obetajo zakonske novosti.

 Podnebna kriza postaja prva prednostna naloga EUDo leta 2050 naj bi vse države v EU prešle na ničelno stopnjo emisij toplogrednih plinov (foto: flickr.com/Irene Grassi)

 

Podnebne spremembe, ki so jih organi EU že označili za podnebno krizo, ostajajo ena najpomembnejših prednostnih nalog EU. Zato Evropska komisija pripravlja ‘Evropski zeleni dogovor’, da bi Unija do leta 2050 postala podnebno nevtralna. Poslanci se bodo posvetili zakonodajnim predlogom o trajnostni pridelavi hrane, trajnejših proizvodih, pesticidih, strategiji za biotsko raznovrstnost ter načrte za zmanjšanje škodljivih emisij v letalskem in ladijskem prometu.

Nadaljevala se bodo pogajanja o proračunu EU za obdobje 2021–2027. Komisija EU bo pripravila osnutek zakona o digitalnih storitvah ter predlog v zvezi z umetno inteligenco, s katerim naj bi razjasnila pravna vprašanja in pomagala spodbuditi naložbe ta sektor. Parlament EU pa bo tudi preveril, ali so lahko avtomatizirani sistemi odločanja zaradi uporabljenega algoritma pristranski. Letos se v parlamentu obetajo še aktivnosti za dokončno vzpostavitev bančne unije v državah EU. 

Parlament bo glasoval o trgovinskem in naložbenem sporazumu z Vietnamom ter si prizadeval skleniti sorodne sporazume še z Avstralijo in Novo Zelandijo, Čilom, Indonezijo, Filipini, Marokom in Tunizijo. Nadaljevala pa se bodo tudi pogajanja o pomembnem naložbenem sporazumu s Kitajsko. V Parlamentu se bodo posvetili tudi zdravju, oziroma akcijskemu načrtu za boj proti raku, pravicam potnikov in še posebej invalidov, širitvi EU na države Zahodnega Balkana, varnosti, boju proti terorizmu in migracijam.

Poleg tega bo maja letos minilo natanko 70 let, odkar je francoski zunanji minister Robert Schuman predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo, kar je bil prvi korak na poti k Evropski uniji, kakršno poznamo danes. Parlamentarci pa bodo tudi letos nekaj časa morali posvetiti Brexitu. Združeno kraljestvo bo po vseh zapletih EU predvidoma zapustilo že 31. januarja. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.