Naslovnica Slovenija Po sledeh Soške fronte in lanskega požara na Krasu

Po sledeh Soške fronte in lanskega požara na Krasu

Avtor: Spletno Uredništvo
V nedeljo, 29. oktobra je na vrsti na tradicionalni pohod ‘Po sledeh Soške fronte’, ki vodi po kraškem delu bojišča. Pričetek in zadnja postaja krožne poti bo vas Brestovica, pohodniki bodo prehodili 15 km, sproti pa bodo izvedeli, kako so potekali boji med prvo svetovno vojno ter si ogledali tudi prizorišče največje slovenske bitke v lanskem letu – ogromnega požara na Krasu.
Po sledeh Soške fronte in lanskega požara na Krasu

Skupina udeležencev na eni od prejšnjih izvedb pohoda po jesensko obarvanih kraških poteh (foto: TD Brest)

Turistično društvo Brest bo tudi letos pripravilo na tradicionalni pohod ‘Po sledeh Soške fronte’. V nedeljo, 29. oktobra, se bodo pohodniki pod strokovnim vodstvom ob 9. uri odpravili na daljši sprehod pž trasi Brestovica – Cerovlje – Grmada – Kohišče – Medja vas – Brestovica. Tako bodo udeleženci v 4 urah prehodili 15 kilometrov, pri čemer organizatorji načrtujejo tri postanke z okrepčilom, na cilju pa tudi tradicionalno joto s klobaso.

»Na vodenem pohodu bodo izvedeli, kje in kako so potekali boji med prvo svetovno  vojno ter od blizu in daleč opazovali pokrajino, ki jo je lansko poletje opustošil požar. Strokovni kontekst bojev na Krasu med prvo svetovno vojno bo podal priznani goriški raziskovalec in publicist Mitja Juren. Poznavalec Krasa in Soške fronte se že mnogo let posveča raziskovanju tudi najbolj skritih krajev soške fronte v Italiji in Sloveniji,« pravijo s TD Brest.

Hkrati pa s turističnega društva pohodnike vabijo tudi na ogled fotografske razstave ‘Kras za vse nas’, ki prikazuje, kako je največji požar na Krasu doslej lani ogrozil vas Brestovica in poleg ostalih močno prizadel tudi občino Komen. Organizatorji so posebej poudarili, da bo pohod potekal ob vsakem vremenu, ker pa se obe tem večkrat prečka državna mejo z Italijo, bodo pohodniki morali imeti s seboj osebni dokument s sliko.

Glede na to, da so Italijani pred dnevi pričeli ponovno poostreno nadzorovati svojo vzhodno mejo, bo tokrat osebni dokument najbrž res neizbežen. Sicer kraška fronta velja za eno od bolj krvavih bojišč prve svetovne vojne, lanski poletni požar pa je po dolgih desetletjih razgalil sledi jarkov, bunkerjev, ograj in drugih ostankov bojišč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.