Naslovnica Oglaševanje Planinska koča v Zlatorogovem kraljestvu

Planinska koča v Zlatorogovem kraljestvu

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravi planinski raj pod Bogatinom…..

Planinska koča v Zlatorogovem kraljestvu

Pravi planinski raj pod Bogatinom…..(foto: pdsrednjavas.si) 

 

V kolikor želite doživeti pravo “nastajanje” jutra, je Koča pod Bogatinom idealna postojanka za to vrstna doživetja.

Naša koča se nahaja tik pod Bogatinom ali Malim Bogatinom kateri je zadnji oziroma prvi vrh kateri se uvršča v verigo Spodnjih Bohinjskih gora.

Začetki obratovanja koče segajo v leto 1932 ter še dandanes stoji na temeljih nekdanje avstrijske vojaške bolnišnice katera je delovala v času med 1. svetovno vojno. Kočo pa je sezidala Bohinjska podružnica Slovenskega planinskega društva. V spomin na pokojne vojake so na griču v bližini koče zgradili piramido. V začetku meseca Marca leta 1947 je upravitelj koče postalo Planinsko društvo Bohinj – Srednja vas. Prva “resnejša” obnovitvena dela so se začela leta 1951, ko je bila napeljana električna energija. Pisalo se je leto 1959, ko je bila koča obnovljena in posledično se je povečala tudi njena zmogljivost. Vse do leta 1981 so kočo večkrat obnovili ter postopoma dodajali bolj “moderno” opremo. Nakar so se istega leta (1981) odločili in kočo popolnoma obnovili.

Koča pod Bogatinom se nahaja na “noro” lepi lokaciji od koder vam pogled seže na številne vrhove planin. Ko boste pogledali proti vzhodni strani neba boste na robu planote videli Dom na Komni, na zahodni strani se nahaja Bogatinsko sedlo pred njim pa je dolina Gracija. Tudi pogled na južno stran neba vas ne bo pustil ravnodušne saj boste občudovali vrhove Podrte gore, Velikega Bogatina ali Mahavščka, Bogatina in Tolminskega Kuka. Ostala nam je samo še severna stran neba. Od tu boste videli planino Na Kraju preko katere vas bo pot popeljala v Dolino Triglavskih jezer.

Zelo prijazno osebje vam bo dobrodošlico izreklo med 15. Junijem in 30. Septembrom. Lahko se tudi odločite in v objemu gora pričakate prvi dan Novega leta ter z nami doživite nepozabno silvestrovanje. Svoja vrata pa na široko odpremo tudi v času spomladanske smuke in med prvomajskimi prazniki.

Verjetno se vam je zastavilo vprašanje: “Kako lahko pridem do Koče pod Bogatinom?” Na razpolago imate več možnosti. Svojo pot lahko začnete izpred Koče pri Savici. V kolikor nas boste obiskali iz primorske strani se najprej zapeljite do Bovca in od tam do Trente ali pa se odločite in bo vaša izhodiščna točka Dom dr. Klementa Juga v Lepeni.

Planinska koča v Zlatorogovem kraljestvu 1

Do koče “vodijo” številne poti….(foto: pdsrednjavas.si)

 

Koča je sodobno opremljena ter ima urejene in čiste sobe, ki so primerne za večdnevno bivanje. Tako imamo sobo v kateri lahko biva samo ena oseba. Rezervirate pa lahko tudi sobe za 2, 4, 5 ali 6 oseb. Poskrbljeno pa je tudi za večje število pohodnikov saj imamo sobo primerno za bivanje 13 – ih oseb.  Gostinski prostor je primeren za 45 oseb. Planinci se lahko pri nas “okrepčate” s toplimi ali hladnimi jedmi. Med najbolj “znano jed” se uvrščajo pečena jajčka z ocvirki ter bogatinski štruklji. To so domači štruklji katerih glavna sestavina sta gres in skuta. Lahko izbirate med različnimi okusi: navadni, z limono in peteršiljem ter s pehtranom. Pustili pa vas ne bomo niti žejne saj imamo razne napitke.

Planinska koča v Zlatorogovem kraljestvu 2

Vse naše sobe so sodobno opremljene…. (foto: Enter Point Slovenija)

 

Kot smo že uvodoma napisali se nahajamo v kraljestvu Zlatoroga o katerem je napisana tudi pripovedka. Zlatorog je bil kozel, ki je imel zlate rogove. Le-ti so odpirali vrata do skritih zakladov pod goro Bogatin. V kolikor je bil zlatorog ranjen je iz njegove krvi zrasla roža katero je zlatorog zaužil ter v hipu ozdravel. Neki trentarski lovec je želel osvojiti zaklade Bogatina ter srce lepe mladenke zato je zlatoroga ustrelil. Le-ta ga je porinil s pečine ter planinski raj spremenil v kamnito nasipališče kjer se še danes poznajo sledovi njegovih rogov.

Saj poznate tisto ljudsko pesem katero je napisal Simon Gregorčič: Veseli pastir

»Zakrivljeno palico v roki,
za trakom pa šopek cvetic,
ko kralj po planini visoki
pohajam za tropom ovčic.«
(Simon Gregorčič)

Obiščite Kočo pod Bogatinom ter postanite tudi vi kralj oz. kraljica planine in se prepustite objemu gora.

 

Koča Pod Bogatinom
Ukanc 148
4265 Bohinjsko jezero

Kontakti:
Tel: +386(0) 4 828 03 05
Tel PD: +386(0) 4 572 32 13
E-mail: pd-srvas@siol.net
Spletna stran: www.pdsrednjavas.si
Koordinate: 46.287736, 13.763323

Delovni čas:
Od sredine junija do konca septembra
Od sredine februarja do konca marca

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.