Naslovnica Svet & EU Peti dogovor Komisije EU za v Evropi proizvedeno cepivo

Peti dogovor Komisije EU za v Evropi proizvedeno cepivo

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je včeraj odobrila že peto pogodbo za dobavo cepiva proti koronavirusu COVID-19. Tokrat so se dogovorili z nemškim farmacevtskim podjetjem CureVac, to pa bo omogočilo nakup vsaj 225 milijonov odmerkov cepiva.

Komisija EU se je odločila za razpršene naložbe, oziroma za širok portfelj na evropskih tleh proizvedenih cepiv (foto: ec.council.eu)

 

Cel svet nestrpno čaka, da bodo nova cepiva proti koronavirusu Covid 19 delovala brez varnostnih tveganj in da jih bodo začeli deliti med prebivalstvo. Tudi strukture Evropske unije se že nekaj časa intenzivno posvečajo nabavi cepiv. Tokrat so se dogovorili z evropskim farmacevtskim podjetjem CureVac iz nemškega Tübingena. Pred tem so se že sporezumeli s družbami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV in BioNtech-Pfizer.

Vse te družbe naj bi cepiva proizvajala v Evropi, kar je dodatna garancija za varnost, poleg tega pa so bili uspešni tudi pripravljalni pogovori z ameriškim podjetjem Moderna. Pogodba s CureVac bo socer omogočila nakup 225 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU in poleg tega še možnost nakupa dodatnih 180 milijonov odmerkov, ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito proti COVID-19.

»Nekaj dni po podpisu pogodbe s podjetjema BioNTech in Pfizer z veseljem napovedujem nov sporazum z obetavnim evropskim podjetjem. Komisija je doslej zagotovila najmanj 1,2 milijarde odmerkov in izpolnjuje svojo zavezo, da bo zagotovila enakopraven dostop do varnih, učinkovitih in cenovno dostopnih cepiv ne le za državljane EU, temveč tudi za najrevnejše in najbolj ranljive ljudi po svetu,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

S Komisije EU so pojasnili še, da je večina potencialnih cepiv zgoraj omenjenih družb v zadnjih fazah kliničnih preskušanj, zato upajo, da bodo hitro odobrene in da se bo nato lahko začelo s cepljenjem prebivalstva. Sicer se je Komisija EU že pred meseci odločila, da bo več farmacevtskim družbam pomagala pri razvoju cepiva z velikimi začetnimi investicijami, prek katerih si bo tudi vnaprej rezervirala nakupa določenega števila odmerkov cepiva.

Ker je naložba v cepivo proti COVID-19 zaradi visokih stroškov in visoke stopnje neuspeha zelo tvegana odločitev za razvijalce cepiv, so ti dogovori omogočili raziskave, ki jih sicer najbrž ne bi bilo, ali pa bi se vlekle dolga leta. Družba CureVac je tako z Evropsko investicijsko banko že 6. julija podpisala posojilno pogodbo v vrednosti 75 milijonov evrov za razvoj in obsežno proizvodnjo cepiv.

»CureVac orje ledino pri razvoju popolnoma novega razreda cepiv, ki temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK), ki jo v celice prenesejo lipidni nanodelci. Platforma cepiv se je razvila v zadnjem desetletju. Osnovno načelo je uporaba te molekule kot nosilca podatkov za informacije, s pomočjo katerih lahko telo sámo proizvaja svoje aktivne snovi za boj proti različnim boleznim,« so še strokovno pojasnili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.