Naslovnica Svet & EU Parlament EU za poenotenje in podporo sektorju videoiger

Parlament EU za poenotenje in podporo sektorju videoiger

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament želi zaščititi igralce spletnih iger in sicer pred spletnimi kriminalci, neželenimi plačili ter specifičnimi nevarnostmi za otroke, najstnike in ranljive skupine. Hkrati pa bi radi spodbudili razvoj področja videoiger v Evropi, saj gre za tržno nišo, ki naj bi bila npr. leta 2021 vredna kar 23,3 milijarde evrov, danes pa je najbrž vredna še malce več.
Parlament EU za poenotenje in podporo sektorju videoiger

Parlament EU želi najprej zaščititi igralce videoiger in nato spodbuditi razvoj celotnega sektorja (foto: pxhere.com)

Poslanci Parlamenta EU so na zadnjem plenarnem zasedanju sprejeli tudi posebno poročilo, ki poziva k uskladitvi evropskih predpisov s področja videoiger, s čemer bi radi dosegli predvsem boljšo zaščito igralcev spletnih videoiger. V poročilu so pa so tudi zapisali, da so v tej panogi velike možnosti za inovacije, rast in ustvarjanje delovnih mest, zato so pripravili nekaj predlogov, kako bi spodbudili razvoj celotnega področja videoiger.

Gre namreč za poslovno vrednost panoge, ki naj bi že predlani dosegla 23,3 milijarde evrov, danes pa je skoraj zagotovo vredna še več. Poslanci Evropskega parlamenta kot problematične vidijo nakupe (s pravim denarjem) virtualnih stvari, ki igralcem pomagajo napredovati v igrah ter zamenjavanje valute, ki se uporablja v igri, za pravi denar (saj je lahko povezana s pranjem denarja, prisilnim delom in izkoriščanjem otrok).

»Poslanci pravijo še, da morajo biti politike vračila denarja usklajene z zakonodajo o varstvu potrošnikov, se pravi, za spletne nakupe morajo biti možnosti takšne kot za nakupe v fizičnih trgovinah. Poslanci pozivajo tudi, naj razvijalci iger ne uporabljajo manipulativnih prijemov, ki lahko vodijo v zasvojenost z igrami, izolacijo in spletno nadlegovanje. Prav tako se je treba lotiti problematik usmerjenega oglaševanja, pravijo.

Parlament poziva, da morajo biti staršem omogočen boljši nadzor – v skladu z vseevropskim informacijskim sistemom za igre (PEGI), ki bi staršem omogočil večjo preglednost nad navadami otrok ter časom in denarjem, ki ga porabijo za igranje videoiger,« so sporočili z Evropskega parlamenta.

Ker poleg tega sektor spletnih videoiger hitro raste in pozitivno prispeva k hitrejši digitalni preobrazbi v EU, naj bi Komisija EU pripravila skupno evropsko strategijo za videoigre, katera naj bi predvidoma podprla več kot 90.000 delovnih mest po vsej Evropi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.