Naslovnica Svet & EU Parlament EU odločno proti hitro pokvarljivim izdelkom

Parlament EU odločno proti hitro pokvarljivim izdelkom

Avtor: Spletno Uredništvo
Evro-parlamentarci so se ta teden posvetili varovanju okolja in zaščiti potrošnikov, natančneje novim predpisom za bolj trajnostne izdelke, ki bodo tudi trajali dlje. Malce nepričakovano pa so se lotili še tako imenovanega ‘zelenega zavajanja’.
Parlament EU odločno proti hitro pokvarljivim izdelkom

Fotografija je le simbolična, na pa se nahaja na kose razstavljena kamera (foto: pxhere.com)

Odbor Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) je pravkar podprl nova pravila za bolj trajnostne in tudi trajnejše izdelke. Temeljni cilj nove direktive je potrošnike spodbuditi k okolju prijaznim nakupom, podjetja pa k prodaji bolj trajnostnih in trajnejših izdelkov. Tako po novem oblika in podoba izdelka ne bosta smela preprečevati njegove trajnosti, izdelek pa moral delovati tudi z rezervnimi deli drugega proizvajalca.

Posebej zanimiva pa je prepoved zavajajočih oglasov in splošnih okoljskih etiket, kot so ‘okolju prijazno’, ‘naravno’, ‘biološko razgradljivo’, ‘podnebno nevtralno’ in ‘ekološko’ – če te trditve ne bodo podprte z dokazi. Prav tako naj bi prepovedali zavajajoče trditve, ki temeljijo izključno na plačilu nadomestil za izpust ogljika, ter prepovedali tudi nekatere zavajajoče prakse.

»Industrija ne bo več imela koristi od proizvodnje potrošnih izdelkov, ki se pokvarijo takoj po izteku garancijske dobe. Podjetja bodo morala potrošnikom zagotoviti podrobne informacije o možnostih in stroških popravila. Državljani bodo iz oznak na izdelku izvedeli, kateri naj bi trajali dlje, od česar bodo imeli korist proizvajalci trajnejših izdelkov,« je po glasovanju pojasnila poročevalka odbora IMCO Biljana Borzan.

Poslanke in poslanci torej zahtevajo, da bi morale biti v prihodnje dovoljene samo označbe za trajnostnost. Prav tako pričakujejo, da bodo uvedle nove oznake o garanciji, na kateri bi bili navedeni zakonsko predpisana dolžina garancije in možnost podaljšanja garancije, ki jo nudi proizvajalec.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.