Naslovnica Magazin Optimizacija Digi info točk in sestanek skupine D9+

Optimizacija Digi info točk in sestanek skupine D9+

Avtor: Spletno Uredništvo
S področja digitalizacije prihajata dve novici. Dublin je gostil pomemben sestanek skupine  najbolj razvitih držav EU na področju digitalizacije ‘D9+’,  pri nas doma v Sloveniji pa so pravkar optimizirali novo mrežo ‘Digi info točk’.
Optimizacija Digi info točk in sestanek skupine D9+

Prizor z zadnjega zasedanja skupine ‘D9+’ v irskem Dublinu (foto: MDP)

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo (MDP) so s strokovno analizo ugotovili, da določene ‘Digi info točke’ močno presegajo pričakovano obiskanost, določene lokacije pa ne dosegajo pričakovanega števila obiskov. Zato so se odločili, da mrežo ‘Digi info točk’ temu primerno optimizirajo. Do 1. aprila letos so tako zaprli kar 60 ‘Digi info točk’, s čemer se je znižala tudi vrednost projekta.

 »V mesecu septembru 2023 je bilo odprtih 62 Digi info točk, nato novembra 2023 še dodatnih 160, skupno na 222 lokacijah v vseh slovenskih občinah. Do konca meseca marca 2024 je bilo na vseh Digi info točkah 24.000 obiskov prebivalcev. Do konca izvajanja projekta je za pričakovati okrog 70.000 obiskov prebivalcev na Digi info točkah,« so ob tem pojasnili z Ministrstva za digitalno preobrazbo.

MDP sledi strategiji ‘Digitalna Slovenija 2030’, ki jo je marca lanskega leta sprejela Vlada RS. Tu se predvideva, da bodo do leta 2030 vse ključne javne storitve v državi zagotovljene na spletu in obenem tudi dostopne vsem uporabnikom. Poleg tega bo vsaj 80 % pomembnih javnih storitev, ki so dostopne digitalno, tudi opravljenih digitalno. Prav tako naj bi do tedaj vsaj 80 % uporabnikov javnih storitev uporabljalo digitalno identiteto.

V prestolnici Irske Dublinu, kjer ima sedež (vsaj za evropski trg) več spletnih gigantov, pa je potekalo dvodnevno ministrsko srečanje skupine D9+. Poleg Slovenije so v tej skupini tudi druge najbolj razvite države Evropske unije na področju digitalizacije in sicer so to Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Španija in Švedska.

Glavne teme razprav so bile skladno in učinkovito izvajanje digitalne zakonodaje EU kot partnerke inovacijam in gospodarski rasti, peskovniki umetne inteligence – možni pristopi in najboljše prakse, digitalna odprta strateška avtonomija Evrope. Slovenska delegacija je ob robu srečanja opravila tudi več bilateralnih sestankov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.