Naslovnica Slovenija Onesnaženje s svincem v Zgornji Mežiški dolini

Onesnaženje s svincem v Zgornji Mežiški dolini

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je včeraj predstavila letno poročilo o kakovosti zraka v Sloveniji – a ne za letos, marveč za lansko leto 2021. Rezultati kažejo, da so bile lani ravni vseh onesnaževal nižje od standardov kakovosti, ki jih predpisuje zakonodaja, izjema pa je bila raven svinca v Zgornji Mežiški dolini.
Onesnaženje s svincem v Zgornji Mežiški dolini

Nenavadna sončna svetloba ob onesnaženju zraka z afriškim peskom (foto: SJ)

Agencija Republike Slovenije za okolje je dokončala letno poročilo o kakovosti zraka v Sloveniji. Vendar to poročilo govori šele o podatkih za lansko leto 2021, tako da podatki niso najbolj sveži in so se lahko letos stvari ponekod tudi spremenile. Sicer so bili rezultati meritev po vsej državi spodbudni, izjema je le ena lokacija, v poročilu pa so se posvetili predvsem onesnaževalom s predpisanimi mejnimi in ciljnimi vrednostmi.

Dolgoročna ciljna vrednost za ozon je bila sicer presežena na vseh merilnih mestih, vendar je bila opozorilna vrednost ozona presežna le en dan meseca avgusta v Kopru in nato naslednji dan še v Novi Gorici. Tudi raven onesnaženost zraka z delci PM10 je bila v letu 2021 najnižja, odkar Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) izvaja meritve, kar je nedvomno pozitivna vest.

Edina lanska izjema je bila v Zgornji Mežiški dolini, a je bila zaskrbljujoča, saj gre za svinec, ki je podobno kot druge težke kovine izjemno strupen in škodljiv za vsa živa bitja. »V Žerjavu v Zgornji Mežiški dolini so povišane ravni arzena, kadmija in svinca preko celega leta povezane predvsem z delovanjem okoliške industrije. Povprečne letne vrednosti arzena in kadmija so na merilnem mestu Žerjav višje kot na drugih merilnih mestih, a ne presegajo predpisanih standardov kakovosti.

Je pa bila v letu 2021 prvič odkar od leta 2009 izvajamo meritve v Žerjavu presežena mejna vrednost za svinec. Povprečna letna vrednost svinca je bila v letu 2021 na tem merilnem mestu 694 ng/m3 (mejna vrednost znaša 500 ng/m3),« še piše v sporočilu ARSO. Sicer se osnovni vzroki za onesnaženje skrivajo tudi v tem, da je v Mežici en najstarejših rudnikov svinca v Evropi, pa tudi sam relief lahko zaradi zaprtosti doline včasih opazno pripomore k večjemu onesnaženju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.