Naslovnica Šport Olimpijske igre so zamaknili za eno leto, kar bo stalo vsaj 5 milijard evrov

Olimpijske igre so zamaknili za eno leto, kar bo stalo vsaj 5 milijard evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Športna novica dneva je nedvomno ta, da so določili nov datum prihodnjih Olimpijskih iger. Igre, ki bi morale biti v Tokiu letos poleti, bodo po novem na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom leta 2021.

 Olimpijske igre so zamaknili za eno leto kar bo stalo vsaj 5 milijard evrov

Nov termin so uskladili Mednarodni olimpijski komite, organizatorji ter mestne in državne oblasti v japonski prestolnici (foto: Tokyo-Good/commons.wikimedia.org)

 

32. Olimpijske igre sodobne ere bi morale biti v japonski prestolnici Tokiu na sporedu med letošnjim 24. julijem in 9. avgustom. Zaradi pandemije koronavirusa Covid 19 pa so jih morali organizatorji prejšnji teden dokončno preložiti. Po poročanju Olimpijskega komiteja Slovenje – Združenja športnih zvez (OKS) so po tednu dni dogovarjanja danes že določili nov termin iger. Po novem so Olimpijske igre zamaknili za leto dni in bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom leta 2021.

Krizna skupina, ki se ukvarja z reorganizacijo iger, je s tem terminom dobila najpomembnejše izhodišče za nadaljnje delo. Pa ne le krizna skupina – to seveda velja tudi za vse športnike, trenerje, sodnike in ostale funkcionarje, za mednarodne panožne zveze in krovne državne športne organizacije, kot je v Sloveniji OKS. Prav tako bo na novo potrebno definirati in uskladiti termine prekinjenih državnih tekmovanj, odpovedanih mednarodnih dogodkov in nedokončanih olimpijskih kvalifikacij.

Japonske gostitelje 32. Olimpijskih igre sodobne ere pa čaka najtežja naloga, saj bodo morali ponovno začrtati ves projekt, medtem ko bodo določeni načrti padli v vodo. »Za letošnje poletje je pripravljenih 43 tekmovališč, med katerimi so številna le začasna in naj bi neposredno po igrah dobila nove vsebine, tudi stalna imajo načrtovane programe. Težava je z olimpijsko vasjo, ki naj bi sprejela 18.000 športnikov in spremljevalcev.

Gre za nova stanovanja v neposredni bližini morja s pogledom na sloviti tokijski obris nebotičnikov in mavrični most. Številna stanovanja v 21 stolpnicah, po poročanju medijev na Japonskem jih je več kot 1000, so prodana že vnaprej.,« so zapisali na OKS. Težave zaradi podvajanja dogodkov bi lahko prihodnje leto imeli tako na olimpijskem stadionu, kot v kongresnem centru in na ostalih prizoriščih iger, pa tudi glede spremljevalnih dogodkov se utegne zaplesti, saj so pogodbe za letos in za leto 2021 v veliki meri že podpisane.

Po nekaterih ocenah naj bi se gospodarska škoda zaradi preložitve gibala med petimi in šestimi milijardami evrov. Znan je tudi novi termin paraolimpijskih iger, ki bodo na vrsti med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.