Naslovnica Slovenija Obrambna sfera obnavlja in širi sodelovanje z univerzami

Obrambna sfera obnavlja in širi sodelovanje z univerzami

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za obrambo je pravkar podpisalo sporazuma o sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in z Univerzo na Primorskem. Tako so želeli ponovno zagnati medsebojno sodelovanje, ki je zamrlo že kar dolgo nazaj in sicer leta 2016, ko so se iztekli prejšnji sporazumi z vsemi tremi javnimi univerzami.
Obrambna sfera obnavlja in širi sodelovanje z univerzami

Katedra za obramboslovje v Ljubljani (foto: FB Katedra za obramboslovje UL)

Ministrstvo za obrambo (MO) je s podpisom novega medsebojnega sporazuma obnovilo sodelovanje z Univerzo v Ljubljani (UL) in z Univerzo na Primorskem (UP). Sicer podobne aktivnosti ministrstvo izvaja tudi z drugimi visokošolskimi zavodi, pri podpisu pa so zanimive predvsem tri stvari. Prva je ta da, je tokrat manjkala Univerza v Mariboru (UM), tretja od slovenskih javnih univerz (katere Fakulteta za varnostne vede  se sicer nahaja v Ljubljani).

Druga je ta, da se le na ljubljanski univerzi že od časov Jugoslavije na Fakulteti za družbene vede neprekinjeno izvaja prav smer obramboslovje (danes Katedra za obramboslovje). Tretja pa je ta, da med študijskimi programi Univerze na Primorskem od ustanovitve nikoli ni bilo ne obramboslovne smeri in najbrž tudi niti enega obramboslovnega predmeta. V zadnjih dveh letih pa so se zadeve očitno spremenile in sicer v smeri priprav na izvajanje ‘vojaškega modula’.

»Razpis študijskih programov z akreditiranim vojaškim modulom je v izključni domeni visokošolskih zavodov. Program vojaškega modula, ki ustreza tako usmerjenim učnim dosežkom in standardom, ki vodijo do priznavanja učnih izidov v procesu visokošolskega izobraževanja, kot tudi učnim potrebam izobraževanja kandidatov za častnike, pa je pripravil Center vojaških šol SV, ki ga bo tudi izvajal.

Prvi programi so bili potrjeni že jeseni 2021. Danes je na ljubljanski univerzi akreditiranih devet in na primorski univerzi dva programa, deset programov v okviru ljubljanske univerze je v postopku akreditacije in eden na primorski univerzi,« so zapisali v sporočilu za javnost. Danes podpisani sporazumi bodo tako omogočili dolgoročno sodelovanje na področju izobraževanja in usposabljanja ter znanstvenega raziskovanja in razvoja.

Velja dodati, da ne gre le obramboslovje oziroma vojaške vede, ampak tudi za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. MO bo sicer z visokošolskimi zavodi združevalo opremo, kadre in sredstva, v raziskovalnih projektih pa bodo lahko sodelovali tudi študenti, ki bodo v študijskem programu izbrali vojaški modul.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.