Naslovnica Svet & EU Obeta se prostotrgovinski sporazum med EU in brexitanskimi separatisti

Obeta se prostotrgovinski sporazum med EU in brexitanskimi separatisti

Avtor: Spletno Uredništvo

EU se je po treh letih kaosa končno rešila Združenega kraljestva, kar pa seveda pomeni, da bo sedaj potrebno na novo pripraviti številne sporazume o sodelovanju med ‘otokom’ in ‘celino’. EU in Združeno kraljestvo se namreč soočata s številnimi enakimi izzivi, kot so na primer podnebne spremembe in terorizem. Poleg tega pa se obeta tudi priprava novega sporazuma o trgovini. 

Obeta se prostotrgovinski sporazum med EU in brexitanskimi separatistiŠele čez nekaj let bo možno izračunati, koliko bo Združeno kraljestvo v resnici stal izhod iz EU (foto: flickr.com/TaxRebate.org.uk)

 

Z Evropskega parlamenta so pojasnili, da bo nov sporazum o prihodnjih odnosih med državami EU in Združenim kraljestvom (ZK) prednostno zajemal podobne skupne izzive, kot so boj proti terorizmu, okolje, raziskave, izobraževanje, itd. Seveda bo eno od ključnih vlog v novih odnosih igrala trgovina, zato se bodo pogajanja osredotočila na pogoje in načela prihodnjega trgovanja med EU in ZK, vključno z vprašanji morebitnih tarif, standardov za proizvode, enakih konkurenčnih pogojev in načinov reševanja sporov.

Parlament EU pa je že je v resoluciji, sprejeti septembra 2019, napovedal, da bodo pri pogajanjih o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom (ZK) potrebne tudi določbe o strogih zaščitnih ukrepih in enakih konkurenčnih pogojih. Radi bi namreč zaščitili notranji trg EU in preprečili, da bi se podjetja iz EU znašla v nepravičnem konkurenčnem položaju. V skladu z zadnjim sporazumom o Brexitu bo prehodno obdobje trajalo do konca decembra 2020.

V tem obdobju bo imelo ZK še vedno dostop do enotnega trga, zanj bo veljala zakonodaja EU, ne bo pa več moglo oblikovati novih zakonov. Vseno bo ZK še naprej prispevalo v proračun EU, ne bo pa imelo več besede o letnem proračunu ali večletnem finančnem okviru EU.Cilj je zaključiti pogovore pred iztekom prehodnega obdobja. Prehodno obdobje je mogoče na zahtevo enkrat podaljšati, vendar je treba odločitev o tem sprejeti pred 1. julijem.

Če do konca prehodnega obdobja ne bo mogoče doseči dogovora, bo trgovina Združenega kraljestva z EU potekala po pravilih Svetovne trgovinske organizacije. Pogajanja bo v imenu EU na podlagi smernic Evropskega sveta vodil nekdanji komisar Michel Barnier, ki je že doslej vodil tudi pogajanja o izstopu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.