Naslovnica Slovenija Nujno je preveriti vremensko napoved in stanje gorskih poti

Nujno je preveriti vremensko napoved in stanje gorskih poti

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveza Slovenije je izdala posebno opozorilo za prihajajoče praznične oz. počitniške dneve. Koče v visokogorju so že zaprte, večina planinskih koč, ki je bila zaradi vremenskih ujm poleti zaprtih, pa je sicer spet dostopna po planinskih poteh, a se je potrebno za obisk gorskega sveta dobro pripraviti in opremiti.
Nujno je preveriti vremensko napoved in stanje poti

PZS vabi k obisku Doma na Peci in ostalih koroških koč, ki bodo odprte v jesensko-zimskem času (foto: PD Mežica)

S Planinske zveze Slovenije (PZS) so najprej predstavili številke poletne turistične sezone v kočah. Sezona je bila zelo dobra, po številu nočitev je celo rahlo presegla lansko, spet pa je bilo več tujih gostov. V planinskih kočah je prenočilo približno 62 % tujcev in 38 % domačih gostov. Pri tem so bile koče osrednjega dela Julijskih Alp že precej preobremenjene, zato naj bi turistično promocijo preusmerili na druga gorska območja Slovenije.

Poletje pa je minilo tudi v znamenju vremenskih ujm in poplav, ki so predvsem na Koroškem in širši okolici Zgornje Savinjske doline onemogočile obisk gorskega sveta. S PZS so pojasnili, da je bil večji del planinskih poti pregledan in so te poti povsem prehodne, nekatere pa so zaradi varnostnih razmer še vedno zaprte. Večina planinskih koč, ki je bila zaradi vremenskih ujm poleti zaprtih, je spet dostopna po planinskih poteh.

Vendar pa je potrebno upoštevati vreme, sploh po današnji vremenski fronti z lokalno zelo močnimi padavinami. Marsikatera koča je lahko zaradi slabih vremenskih razmerah zaprta, tudi nove poškodbe planinskih poti so povsem možne. Pred odhodom v gorski svet je zato potrebno vedno dobro preveriti vremensko napoved in pa tudi najnovejše razmere na terenu, kar vedno ponavljajo tudi na PZS. Poleg tega pa tudi zima že trka na vrata.

“V gorah je že marsikje zapadel prvi sneg, ki kot vsako leto zahteva izkušnje in znanje uporabe pravilne opreme, torej derez, cepina in čelade. Odpadlo listje, ki pokriva mokre korenine in skale, je lahko razlog za zvine, zlome in padce s poškodbami glave in hrbtenice. Planinske koče zapirajo svoja vrata. Določene poti so poškodovane po ujmah in zaradi burne erozije v gorah,« je opomnil strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.