Naslovnica Gospodarstvo Novo življenje lesa ali trajnostni projekt Lesni feniks

Novo življenje lesa ali trajnostni projekt Lesni feniks

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar se končuje projekt krožnega gospodarstva Lesni feniks, v sklopu katerega je iz odsluženega lesa nastalo 20 klopi, 9 ležalnikov ter garderoba za kopališče. Vzporedno s tem je potekalo tudi osveščanje prebivalstva v južnem delu Gorenjske, projekt pa se bo prihodnji torek zaključil z okroglo mizo.

En od končnih produktov projekta, pri katerem gre za ponovno uporabo odsluženega lesa (foto: FB Lesni feniks)

 

Z društva Ekologi brez meja so sporočili, da se pravkar končuje projekt krožnega gospodarstva, ki so ga poimenovali ‘Lesni feniks’. Da bi sledili trajnostnim ciljem, dali lesu novo življenje in v praksi predstavili lep primer krožnega gospodarstva, so iz odsluženega lesa izdelali 20 klopi, 9 ležalnikov ter garderoba za kopališče. Vzporedno s tem je potekalo tudi osveščanje prebivalstva na širšem področju občin južnega dela Gorenjske.

Celoten projekt se bo prihodnji torek (19. januarja ) ob 17. uri zaključil z okroglo mizo ‘Novo življenje lesa: krožno gospodarstvo v praksi’. Okrogla miza bo zaradi pandemije koronavirusa potekala prek spleta, natančneje prek aplikacije ZOOM. Na njej bodo poleg voditelja Aleša Ugovška sodelovali Aleš Dolenc (M Sora d.d.), dr. Igor Gavrić (InnoRenew CoE), Irena Leban (Šolski center Škofja Loka) in dr. Dragica Marinič (SRIP Krožno gospodarstvo).

»Gostje bodo med drugim spregovorili o tem, zakaj so pomembni tovrstni projekti krožnega gospodarstva in kakšni so potenciali krožnega gospodarstva, še posebej v lesni industriji,« so zapisali v sporočilu za javnost. Za uvod okrogle mize bo župan Občine Žiri mag. Janez Žakelj predstavil projekt ‘Lesni feniks’ in njegove rezultate, premierno pa bo predvajan tudi dokumentarni filmček o izvajanju projekta.

Sicer so partnerji projekta Občina Žiri, podjetje M Sora, Šolskim centrom Škofja Loka, Razvojna agencija Sora in Zadrugo Lokatur, sofinancirata pa ga Evropska unija ter Republika Slovenija. Spletni dogodek se bo zaključil z vprašanji gledalcev, še pred tem pa bo na vrsti tudi pogovor s predstavniki Centra ponovne uporabe v belgijskem Maaslandu, kjer bodo Belgijci predstavili svoje izkušnje v boju za boljše okolje in zmanjšanje količine odpadkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.