Naslovnica Magazin Novo spletno orodje EU za preprečevanje in obvladovanje poplav

Novo spletno orodje EU za preprečevanje in obvladovanje poplav

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar zagnala novo spletno orodje, ki je namenjeno preprečevanju in obvladovanju obsežnejših poplav. Orodje bo zagotavljalo zemljevid poplavnih območij, podatke o poplavah in ocene tveganja poplav, tako da se bodo strokovnjaki in politiki lahko bolje odločali glede vsega, kar sodi na to področje.
Novo spletno orodje EU za preprečevanje in obvladovanje poplav

Oranžna barva označuje potencialna področja večjih poplav po EU (foto: SJ/discomap.eea.europa.eu)

S Komisije EU so pojasnili, da novo spletno orodje prvič ponuja enoten zemljevid evropskih območij s potencialno veliko nevarnostjo poplav in je hkrati zbiralnik za vse povezane informacije. To bo omogočilo odločevalcem vpogled v celotno bazo podatkov, ki jih potrebujejo za obvladovanje tveganja poplav. Evropska komisija je ob tem poudarila, da je v EU več kot 14.000 območij izpostavljenih velikim poplavnim nevarnostim.

„Človeške in gospodarske cene poplav v Sloveniji in Grčiji so bile uničujoče. Ti ekstremni vremenski dogodki so žal vse pogostejši v EU in po svetu, zato se moramo bolje pripraviti in prilagoditi. Za učinkovito blažitev podnebnih tveganj, s katerimi se soočamo, potrebujemo zanesljive informacije, « je glede potrebe po novem orodju povedal Komisar Virginijus Sinkevičius, ki je pristojen za okolje, oceane in ribištvo.

S Komisije EU so spomnili še, da so poplave so najbolj razširjene in drage naravne nesreče v Evropi, da zaradi podnebnih sprememb postajajo vse pogostejše in da imajo vse bolj uničujoče posledice. Ker naj bi se v prihodnjih desetletjih nevarnost poplav po Evropi še povečala, gospodarska škoda pa naj bi bila še večja,  sta boljša obveščenost in obvladovanje poplavne ogroženosti nujni za okrepitev odpornost družbe (in narave) na te ekstremne vremenske pojave.

Če si na novem spletnem orodju pogledamo poseben zemljevid, na katerem so z oranžno barvo označena vsa tista področja Evrope, kjer lahko pride do večjih poplav, pa hitro pridemo do dokaj presenetljive ugotovitve. Kljub vsemu, kar se je zgodilo ob letošnji avgustovski vremenski katastrofi, je namreč Slovenija med poplavno najmanj ogroženimi državami v Evropi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.