Naslovnica Gospodarstvo Novo poročilo o dolgoročnem spremljanju rezultatov na trgu dela

Novo poročilo o dolgoročnem spremljanju rezultatov na trgu dela

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo prvo poročilo o dolgoročnem spremljanju dogajanja na slovenskem trgu dela, ki temelji na treh širših konceptualnih stebrih strategije Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za delovna mesta – število delovnih mest, kakovost delovnih mest in vključenost.
Novo poročilo o dolgoročnem spremljanju rezultatov na trgu dela

Domača pisarna na vrtu – če je vreme primerno, seveda (foto: pxhere.com)

Okvir Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vključuje kar 62 kazalnikov rezultatov dela znotraj teh treh stebrov, ki zajemajo specifične izzive trga dela v Sloveniji, in 9 kazalnikov, ki so del strategije OECD za delovna mesta. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je pravkar objavilo prvo poročilo o dolgoročnem spremljanju dogajanja na trgu dela, ki temelji na vseh teh kazalnikih.

»V letu 2022 je bila stopnja prostih delovnih mest najvišje v opazovanem obdobju. Trenutni trend kaže na zniževanje stopnje, vendar je še vedno višje kot pred pandemijo. Stopnja brezposelnosti pripoveduje podobno zgodbo, pri čemer je brezposelnost začela padati leta 2013 do leta 2019, preden se je začasno povečala v letu 2022. Po pandemiji se je zmanjšala na zgodovinsko nizke ravni,« med drugim piše v uvodnih straneh dokumenta.

Stopnja delovne aktivnosti se je začela večati na začetku leta 2016, med začetno fazo pandemije je upadla, a je potem tudi hitro okrevala. Na opazen vpliv pandemije na trgu dela kaže podatek, da se je delež ljudi, ki delajo od doma, povečal leta 2020 in predvsem 2021, nato pa se je spet znižal in danes ostaja še malce nad stopnjo, ki so jo zabeležili pred izbruhom pandemije leta 2020.

Pandemija Covida 19 je torej precej premešala trende in številke, razmere pa so se v zadnjih dveh letih postopno vrnile v ‘normalo’. Vseeno pa je pustila tudi dolgoročne učinke, saj zaradi večjega števila ljudi, ki delajo od doma, obstaja tudi nekaj potencialnih dokazov o strukturnih spremembah delovnih vzorcev v daljšem obdobju. Tovrstno poročilo MDDSZ bo odslej objavljeno dvakrat na leto in bo poudarjalo analize v ključnih dimenzijah politike trga dela.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.