Naslovnica Svet & EU Nova zakonodaja proti kršenju sankcij EU

Nova zakonodaja proti kršenju sankcij EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Za tiste, ki drugim pomagajo pri izogibanju sankcijam EU oziroma nespoštovanju le-teh, prihajajo novi zakonski predpisi. Tovrstne kršitve se bodo tako lahko kazensko preiskovale in preganjale v vseh državah članicah EU, vendar najbrž ponekod šele po 20. maju prihodnjega leta 2025.
Nova zakonodaja proti kršenju sankcij EU

Čeprav Rusija v tekstu ni omenjena, so objavili zastavi EU in Ukrajine… (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Uradno so zakonske novosti, ki po izjavi za javnost Komisije EU že veljajo od včeraj, poimenovali ‘Opredelitev kaznivih dejanj in sankcij za kršitev omejevalnih ukrepov Unije’. Na seznamu novih kaznivih dejanj so nezamrznitev sredstev, kršitev prepovedi potovanja in embarga na orožje, zagotavljanje prepovedanih ali omejenih gospodarskih in finančnih storitev ter tudi prenos sredstev, ki bi jih bilo treba zamrzniti, tretji osebi.

Prav tako je po novem kaznivo zagotavljanje napačnih informacij za prikrivanje sredstev, ki bi jih bilo treba zamrzniti. Zakonske novosti opredeljujejo skupne osnovne standarde za kazni za fizične in pravne osebe v vseh državah članicah EU, s čimer odpravljajo obstoječe pravne vrzeli. V dokumentu so omenjena so tudi strožja pravila o zamrznitvi in zaplembi premoženjskih koristi oz. sredstev, za katere so bile predhodno sprejete sankcije EU.

Čeprav tega niso omenili, je nova zakonodaja najbrž primarno usmerjena proti prijateljem Rusije v kontekstu vojne z Ukrajino. Nova faza vojaških spopadov v Ukrajini se je sicer pričela februarja leta 2022, Rusija pa je bila že pred tem deležna nekaterih sankcij. Že kmalu po začetku invazije in stopnjevanju sankcij EU je postalo jasno, da se ruski državljani, podjetja in državni organi na mnoge različne načine uspešno izogibajo kaznovalni politiki EU.

EU je vseeno potrebovala več kot 2 leti, da je dokončno reagirala in za 19. maj 2024 je Komisija EU proglasila pričetek veljavnosti nove zakonodaje. Vendar pa morajo države članice EU najprej še vnesti nova pravila v svoje nacionalne zakonodaje, kar naj bi se po uradnih dokumentih Komisije EU zgodilo šele do 20. maja prihodnjega leta 2025. Tako bo marsikje trajalo več kot 3 leta, da se od prvotnih ugotovitev o kršitvah pride do delujočih protiukrepov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.