Naslovnica Gospodarstvo Nova strategija digitalne transformacije slovenskega gospodarstva

Nova strategija digitalne transformacije slovenskega gospodarstva

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada je pravkar sprejela novo Strategijo digitalne transformacije gospodarstva. Strategija, ki sodi med reformne ukrepe v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, je ključna za dosego ciljev iz omenjenega načrta, oziroma za trajnostno usmerjeno digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva v bližnji prihodnosti.
Nova strategija digitalne transformacije slovenskega gospodarstva

Slovensko gospodarstvo že do konca tega desetletja čaka obsežna digitalna preobrazba (foto: pxhere.com)

Pravkar sprejeta Strategija digitalne transformacije gospodarstva zajema obdobje od leta 2021 pa vse do leta 2030. Slovenija si je kot osnovna cilja v tem obdobju zadala uvrstitev med prvih pet držav na področju uporabe naprednih digitalnih tehnologij (po Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe – DESI indeks) v prvih dveh letih in nato uvrstitev prve tri države do izteka strateškega obdobja.

»Strategija je pripravljena vzporedno z že začetimi procesi digitalizacije, informatizacije in enotnega digitalnega trga EU. Poudarja trenutne napredne digitalne tehnologije, kot so umetna inteligenca, internet stvari, tehnologije za obdelavo velepodatkov, tehnologije veriženja podatkov, visokozmogljivo računalništvo, kvantno računalništvo in 5G tehnologije,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Vsi omenjeni procesi že danes predstavljajo gonilno silo ekonomske rasti in konkurenčnosti, medtem ko nova strategija določa tudi tri prednostna področja. Prvo področje zajemajo napredne digitalne tehnologije za hitrejšo digitalno transformacijo gospodarstva, drugo bo namenjeno vzpostavitvi učinkovitega ekosistema za konkurenčno gospodarstvo, tretje področje pa odprti in trajnostni družbi kot osnovi za rast digitalne ekonomije.

Ukrepe iz nove strategije bo izvajalo MGRT v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Slovenskim podjetniškim skladom in SID banko. Iz doslej zagotovljenih sredstev bo letos na voljo 26,5 milijona evrov, prihodnje leto 24 milijonov evrov in v letu 2024 še 6 milijonov evrov. Obstaja pa možnost za dodatna sredstva iz Večletnega finančnega okvira 2021 – 2027 ter drugih virov iz programov EU (Horizon Europe, InvestEU…).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.