Naslovnica Svet & EU Nov strateški okvir EU za varnost in zdravje pri delu

Nov strateški okvir EU za varnost in zdravje pri delu

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je pravkar določila strateški okvir EU za varnost in zdravje pri delu za obdobje 2021–2027. V novem okviru so nanizani določeni ključni ukrepi za izboljšanje zdravja in varnosti evropskih delavcev v naslednjih šestih letih. Sicer se število smrtnih nezgod v EU manjša, a jih je še vedno preveč.
Nov strateški okvir EU za varnost in zdravje pri delu

Pri delu v gozdu zgodi veliko nesreč – ne glede na status zaposlitve delavca (foto: pixabay.com)

Z Evropske komisije so sporočili, da so začrtali nov srednjeročni plan za varnost in zdravje pri delu v EU. Sicer se stanje na tem področju izboljšuje, saj so se nezgode pri delu s smrtnim izidom v EU med letoma 1994 in 2018 zmanjšale za približno 70 odstotkov. A to še vedno ne zadostuje. Leta 2018 je bilo na primer v državah članicah EU približno 3300 nezgod s smrtnim izidom in kar 3,1 milijona lažjih nezgod pri delu.

Poleg tega so z Evropske komisije javnosti predstavili podatek, da vsako leto zaradi bolezni, povezanih z delom, v državah članicah Evropske unije umre več kot 200 000 delavk in delavcev. Zato je potrebno nenehno posodabljanje predpisov, cilj novega okvirja pa je ta, da vse strukture in organe EU, države članice EU in tudi socialne partnerje usmerja k skupnim prednostnim nalogam za zaščito delovne sile.

Temeljni poudarki novega strateškega okvirja se nanašajo na obvladovanje sprememb, ki jih prinašajo zeleni, digitalni in demografski prehod, na izboljšanje preventive glede nezgod in bolezni, na povečanje pripravljenosti na morebitne prihodnje krize in na spremembe tradicionalnega delovnega okolja, ki so posledica modernizacije. »Z zelenim, digitalnim in demografskim prehodom se svet dela spreminja.

Zakonodaja EU o varnosti in zdravju pri delu je bistvena za zaščito skoraj 170 milijonov delavcev in delavk, življenj naših ljudi in delovanja naših družb. Zdravo in varno delovno okolje pomeni tudi nižje stroške za ljudi, podjetja in družbo kot celoto. Prednostna naloga gospodarstva, ki deluje v korist ljudi, zato ostaja ohranjanje in izboljšanje standardov zaščite delavcev in delavk,« je pojasnil komisar EU za trgovino Valdis Dombrovskis.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit pa je ob tem spomnil, da daje 10. načelo evropskega stebra socialnih pravic delavcem in delavkam pravico do visoke ravni varovanja zdravja in varnosti pri delu in da se je potrebno v EU, kar se tiče z delom povezanih smrti, zavezati za prihodnost brez smrtnih žrtev na delu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.