Naslovnica Svet & EU Nov pomemben korak proti zelenemu prehodu EU

Nov pomemben korak proti zelenemu prehodu EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije so potrdili, da sta bila sprejeta zadnja stebra zakonodajnega svežnja ‘Pripravljeni na 55’, ki sta ključna za dosego podnebnih ciljev EU že pred letom 2030, vendar pa tudi za naslednja leta.
Nov pomemben korak proti zelenemu prehodu EU

Podnebne spremembe so že tu, EU pa se le pomika proti ‘zelenemu prehodu’ (foto: pxhere.com)

Z včerajšnjim sprejetjem revidirane direktive o energiji iz obnovljivih virov in uredbe ‘ReFuelEU’ o letalskem prometu ima EU dokončno urejene pravno zavezujoče podnebne cilje za vse ključne sektorje gospodarstva. Zato s Komisije EU pričakujejo, da se bodo s končnim zakonodajnim svežnjem do leta 2030 neto emisije toplogrednih plinov v EU dejansko zmanjšale za 57 odstotkov.

»Evropski zeleni dogovor prinaša spremembe, ki jih potrebujemo za zmanjšanje emisij CO2. Zakonodaja za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 je zdaj v veljavi in veseli me, da smo na dobri poti, da celo presežemo ta cilj. To je pomemben znak za Evropo in naše svetovne partnerje, da je zeleni prehod mogoč in da Evropa izpolnjuje svoje obljube,« je ob tem dejala Komisije EU Ursula von der Leyen.

Celotni evropski zakonodajni sveženj ‘Pripravljeni na 55’ vsebuje cilje zmanjšanja emisij v številnih različnih sektorjih, cilj za povečanje naravnih ponorov ogljika in posodobljen sistem trgovanja z emisijami (da se omejijo emisije, določi ceno onesnaževanja in ustvari naložbe v zeleni prehod), vendar pa vsebuje tudi socialno podporo za državljane in podporo za mala podjetja.

Revidirani sistem EU za trgovanje z emisijami bo postopoma razširil določanje cen ogljika na nove sektorje gospodarstva, da bi podprl njihovo zmanjšanje emisij, zlasti goriva za promet in ogrevanje ter za ladijski promet. Po novem bodo države članice EU porabile 100 % svojih prihodkov od trgovanja z emisijami za podnebne in energetske projekte ter socialno razsežnost prehoda.

Novoustanovljeni ‘Sklad za socialno podnebje’ pa bo prejel kar 65 milijard evrov iz proračuna EU in skupno celo več kot 86 milijard evrov za podporo najranljivejšim državljanom in malim podjetjem.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.