Naslovnica Svet & EU Nihče ne sme izkoristiti pandemije, da bi manipuliral z našo svobodo

Nihče ne sme izkoristiti pandemije, da bi manipuliral z našo svobodo

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub vsem nujnim aktivnostim, ki so povezane z izbruhom pandemije koronavirusa, se je Evropski parlament posvetil tudi stanju na Madžarskem. Tam je vlada premierja Orbana izkoristila pandemijo, da je izredno stanje sklicala za nedoločen čas in vse do preklica omejila svobodo govora. Nihče ne sme izkoristiti pandemije, da bi manupuliral z našo svobodo, je bil odločen odgovor predsednika Parlamenta EU Davida Sassolija. 

Nihče ne sme izkoristiti pandemije, da bi manupuliral z našo svobodo, je bi jasen predsednik Parlamenta EU David Sassoli (foto: FB Parlament EU)

Iz debate v Parlamentu EU je razvidno, da je večina poslank in poslancev močno zaskrbljenih zaradi trenutnega stanja demokracije na Madžarskem. Ker časovno neomejeno izredno stanje in omejitve svobode govora niso združljivi z načeli Evropske unije, so poslanci pozvali vse tri temeljne strukture EU k ukrepanju (Parlament, Svet in Komisijo), oziroma naj zaščitijo madžarske državljane in pravno državo.

»Večina govornic in govornikov je v četrtkovi razpravi s podpredsednico Komisije Vero Jourovo in hrvaškim predsedstvom EU poudarila, da nujni ukrepi madžarske vlade, sprejeti v boju proti pandemiji COVID-19, vključno z razglasitvijo časovno nedoločenega izrednega stanja v državi, niso v skladu z evropskimi pravili in predstavljajo veliko tveganje za demokracijo,« so sporočili s Parlamenta EU.

Še bolj jasen je bil predsednik Parlamenta EU David Sassoli, ki je v video-izjavi za javnost dejal, da bi radi iz krize prišli s pomočjo demokracije. Vse evropske države imajo dolžnost braniti demokratične vrednote, parlamenti morajo ostati odprti, svobodni mediji morajo ostati svobodni. Nihče ne sme izkoristiti pandemije, da bi manupuliral z našo svobodo, je Orbanu in podobno mislečim sporočil Sassoli. 

Evropska komisija bo tako skoraj zagotovo morala sprožiti postopke za ugotavljanje kršitev, Madžarska pa bi lahko ostala brez evropskih sredstev. Parlamentarci so kritizirali tudi doslej zadržano držo Sveta EU in vztrajali pri nadaljevanju izvajanja postopka 7. člena, kot ga je sprožil Parlament. Nekateri v Parlamentu EU pa so podprli madžarske odločitve in jih zagovarjali, češ da so podobne nujnim ukrepom, ki so bili sprejeti na primer v Franciji ali Španiji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.