Naslovnica Magazin Neznancem nikoli ne pošiljat denarja ali intimnih fotografij

Neznancem nikoli ne pošiljat denarja ali intimnih fotografij

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spletam, ki so združeni v Nacionalnem odzivnemu centru za kibernetsko varnost SI-CERT, ponovno opozarjajo na poskuse spletnih prevar, ki temeljijo na čustveni manipulaciji posameznikov. Žrtve so poleg visokega finančnega finančnega oškodovanja tudi pod hudim psihičnim pritiskom izsiljevalcev.

Temeljna preventivna ukrepa, ki veljata vedno: neznankam in neznancem, ki si jih spoznal prek spleta, NIKOLI ne pošiljaj denarja ali intimnih fotografij (foto: maxpixel.net)

 

Ob zaključku Evropskega meseca kibervarnosti so z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT poudarili, da so slovenske spletne uporabnike ves mesec opozarjali na osnovne varnostne ukrepe, čeprav bi jih najbrž morali poznati že prav vsi. En od temeljnih ukrepov je preudarno sklepanje prijateljstev in komuniciranje na družbenih omrežjih. Lažni profili so doslej goljufom omogočali zares odlično krinko in tudi zato je moral lani Facebook izbrisati kar 583 milijonov lažnih profilov in objav.

Si sploh predstavljate, koliko je 583.000.000 lažnih profilov in objav? Tudi v Sloveniji so številke zaskrbljujoče, zanimivo pa je med žrtvami izsiljevanja z intimnimi posnetki v zadnjih časih največ mladih moških. »Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT izpostavljajo, da se je v enem letu, med 2017 in 2018, število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki povečalo za kar 400 %, hkrati pa tudi v letošnjem letu ni opaznega upada števila žrtev.

Izsiljevanje z intimnimi posnetki ali ‘sextortion’ je oblika spletne goljufije, ki se je v Sloveniji prvič pojavila sredi 2015, v zadnjem letu pa je opazen izrazit porast. Prvi kontakt goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavljen na Facebooku, ko neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in prične pogovor. Žrtev začne prepričevati, da se sleče pred spletno kamero. Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja.

Tukaj govorimo o zelo velikih vsotah, tudi več̌ tisoč̌ evrov, hkrati pa so žrtve, večinoma so to mladi moški, deležni hudih groženj in psihičnih pritiskov,« so sporočili s SI-CERTa-a. Druga najbolj pogosta oblika čustvene manipulacije pa so klasične ljubezenske prevare. Tu so žrtve večinoma ženske, finančna oškodovanja pa so še precej višja. Podatki SI-CERT-a kažejo, da je bila v letošnjem letu žrtev ljubezenske prevare v povprečju ogoljufana za 12.377 evrov, medtem ko je lani bilo še lani povprečje 9.120 evrov.

Največji naivnež oziroma nesrečnež je lani ostal kar brez 62.000 evrov. »Kriminalci, praviloma iz afriških držav, žrtve prav tako iščejo na Facebooku in Instagramu, kjer postavijo lažen profil z lepimi slikami. Pošljejo prošnjo za prijateljstvo, pričnejo pogovor in razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo – so osamljeni marinci, ovdoveli zdravniki z majhnimi otroki, človekoljubni delavci.

Ko vzpostavijo zaupen odnos, pričnejo s prošnjami za denar. Ko je denar nakazan, sledijo vedno nove prošnje, dokler žrtev ne ugotovi, da je vse popolna laž,« so še dodali na SI-CERT-u. Zato uporabnik spleta ne sme pod nobenim pogojem nikoli izmenjati intimne fotografije ali videoposnetke z neznancem, ki  ga je spoznal na družbenih omrežjih. Prav tako ne sme nikoli nakazati denarja neznancem, pa čeprav ga le-ti izjemno lepo prosijo za na primer umirajočo hčerko, ali za karkoli drugega.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.