Naslovnica Svet & EU Nekateri še vedno sanjajo o Turčiji v EU

Nekateri še vedno sanjajo o Turčiji v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden se bodo v Evropskem parlamentu posvetili nekaj občutljivim temam. Govora bo o položaju človekovih pravic in pravne države v Turčiji, o uporabi pesticidov, o poštenih plačah za delavce v EU in o otokih držav članic EU. Ob pričetku plenarnega zasedanja pa je bila pred nekaj minutami na programu uradna obeležitev 60. obletnice skupne kmetijske politike EU.
Nekateri še vedno sanjajo o Turčiji v EU

Evropski parlament ob sončnem zahodu (foto: FB European Parliament)

Takoj po otvoritvi plenarnega zasedanja so se v Evropskem parlamentu poslanci posvetili obeležitvi okroglega jubileja – 60. obletnice skupne kmetijske politike (SKP) EU. To je bila namreč ena od najpomembnejših prelomnic v zgodovini EU ter en od temeljev za oblikovanje EU, kot jo poznamo danes. Prav zato je prva spregovorila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Po malteški predsednici se bodo za govorniškim odrom zvrstili še francoski minister za kmetijstvo in prehransko suverenost Marc Fesneau, poljski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski ter nemški predsednik Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja Norbert Lins. Kasneje bo ciprska komisarka Stella Kyriakides odgovarjala na vprašanja evro-parlamentarcev o ukrepih Komisije EU za zmanjšanje uporabe pesticidov.

Nato se bodo danes parlamentarci s predstavniki Sveta EU poskušali dogovoriti o novi socialno-gospodarski zakonodaji, prek katere naj bi zagotovili, da bodo vsi delavci v EU prejemali pošteno in ustrezno plačo. Če se bodo pogovori uspešno zaključili bo jutri ob 9.30 v Strasbourgu tudi posebna konferenca za novinarje. Na zasedanju bo govora še o kohezijskih politikah EU za otoške predele držav članic EU in spet tudi o Erdoganovi Turčiji.

»V razpravi s komisarjem Várhelyijem bodo evropski poslanci Turčijo opozorili, da mora izboljšati stanje človekovih pravic in pravne države, če naj se nadaljujejo pristopna pogajanja. Predvidoma bodo sprožili tudi vprašanje, da turški predsednik nasprotuje vstopu Finske in Švedske v Nato. Plenarno zasedanje bo o resoluciji glasovalo v torek,« so glede Turčije zapisali v izjavi za javnost Parlamenta EU.

Nekateri poslanci očitno ne razumejo, da Turčija trenutno ne sodi v EU in da turški predsednik Erdogan niti ne želi v EU, saj bi potem izgubil svoje diktatorske privilegije, predsednikove družinske člane in ožje sodelavce bi najbrž hitro pričeli preiskovati zaradi korupcije, pa tudi zaradi kakšnega vojnega zločina v Siriji in sodelovanja Turčije z Islamsko državo bi kdo utegnil sprožiti preiskavo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.