Naslovnica Trendi Nagrada za Tarčo je nagrada za javni servis in preiskovalno novinarstvo

Nagrada za Tarčo je nagrada za javni servis in preiskovalno novinarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Tarča – raziskovalna informativna oddaja Televizije Slovenija je dobila posebno priznanje – nagrado Ambasador transparentnosti. Priznanje je podelil Urad informacijske pooblaščenke in je potrditev, da Tarča pomembno prispeva k ozaveščanju javnosti o pravici dostopa do informacij. 

Oddaja Tarča in njeni ustvarjalci so si prislužili prestižno nagrado Ambasador transparentnosti (foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj)

 

Nagrado Ambasador transparentnosti vsako leto ob Svetovnem dnevu pravice podelijo tistemu, ki s svojim aktivnim pristopom pomembno prispeva k ozaveščanju javnosti o pravici dostopa do informacij. Tako kot Zakon o dostopu do informacij javnega značaja letos praznuje 15-letnico, je tudi prva oddaja Tarče nastala v letu 2003. Prva urednica in voditeljica Tarče je bila Lidija Hren. Kasneje so uredniško mesto zasedli Špela Šipek, Ilinka Todorovski, Nataša Rijavec Bartha in Vanja Vardjan, sedanji urednik je Boštjan Kogovšek.

V tem času se je v Tarči zamenjala tudi vrsta voditeljev in novinarjev, zadnji dve sezoni oddaja deluje v okviru Studia 3 z voditeljico Eriko Žnidaršič. V Tarči je pod drobnogledom vse tisto, kar je v javnem interesu, a odgovorni skrivajo: javna sredstva in njihova poraba, transparentnost dela odgovornih, zakonitost postopkov. Zaprta vrata, prikrivanje podatkov in informacij so vsakič znova izziv za preiskovalno novinarstvo, so v sporočilu za javnost spomnili na RTV Slovenija.  

Negospodarna poraba sredstev v zdravstvu, pri velikih infrastrukturnih projektih, razkrivanje davčnih dolžnikov, iskanje skritega premoženja, nezakonite prakse državnih uradnikov, zasebni interesi v javni sferi je le nekaj tem in področij, ki so jih v preteklosti in jih bodo tudi v prihodnosti preiskovale in razkrivale ekipe oddaje Tarča. Poleg voditelja, urednika in novinarjev oddajo ustvarjajo še režiser, producent, snemalci in montažerji, grafiki in številni drugi. 

Urad informacijske pooblaščenke je s priznanjem oddaji Tarča prav ob 15-letnici delovanja potrdil, da se na področju transparentnosti vsak četrtek zvečer nekaj zgodi. S tem so novinarji oddaje Tarča, ki že preiskujejo nove zgodbe, dobili tako potrditev kot tudi spodbudo za naprej. Uredništvo Tarče bo stremelo k temu, da bo oddaja še naprej opozarjala na nedopustne prakse in iskala boljše rešitve.

Vsekakor je Tarča ena od družbenih varovalk pred nezakonitimi početji na višjih nivojih, kamor roka pravice včasih težko seže. Poleg tega pa prav takšne oddaje opravičujejo obstoj in delovanje RTV Slovenija kot javnega servisa za vse državljane. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.