Naslovnica Magazin Nagrada, prevara in virus

Nagrada, prevara in virus

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu so tokrat posredovali novice o poskusih prevar prek virusov in lažne oglaševalske ponudbe. Prejeli pa so tudi nagrado za inovacije na področju spletne varnosti.

Nagrada prevara in virus

Nagrade za napredek na področju spletne varnost (foto: varninainternetu.si)

 

Projekt Varni na internetu je bil pred kratkim nagrajen s Slovensko veliko nagrado varnosti. Gre za najbolj prestižno tovrstno priznanje v Sloveniji, z njim pa se nagrajuje najbolj zaslužne institucije in posameznike za njihove inovativno-razvojne dosežke na področju varnosti.

Nagrado je podelil Institut za korporativne varnostne študije v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti, program Varni na internetu pa je bil med nagrajenci tudi na odzivnem centru SI-CERT, kjer je prejel nagrado za najboljši strokovni prispevek s področja korporativne varnosti.

Ne glede na nagrade pa imajo varuhi slovenskega spleta v teh dneh ogromno dela. »Prejšnji teden se je na nas obrnilo več uporabnikov glede sporočila, ki se je širilo prek Viberja. Nekdo je zlorabil logotip in ime podjetja Spar ter obljubljal kupone za nakup v vrednosti 250 €, seveda pod pretvezo pomoči v teh časih.

Če si kliknil na link, te je najprej odpeljalo na stran, kjer si moral deliti to objavo še z 20-imi prijatelji, nato pa vpisati svojo telefonsko številko. Gre za vabo v SMS KLUB, na tak način NE boš prejel kuponov in NE boš sodeloval v nobeni nagradni anketi!

Pred mesecem dni se je na omrežju Viber širilo sporočilo, da bo Adidas delil brezplačne superge in majice, šlo je za identično metodo, očitno je Viber postal top kanal za goljufe,« sporočajo s projekta Varni na internetu. Opozorili pa so tudi na porast okužb z virusi – tistimi računalniškimi, da ne bo pomote.  

Pred tovrstnimi virusi se lahko najbolje zavarujemo sami in sicer tako, da ne odpiramo sumljivih priponk. Priporočajo se trije 3 koraki preverjanja, preden se odpira priponke in sicer se moramo vprašati, ali poznamo pošiljatelja in zakaj smo sploh prejeli sporočilo s priponko ter ali se zahteva, da prejemnik nemudoma odpre priponko. 

Če je zadnji odgovor DA in je v priponki končnica zip, .exe, .rar, potem je priporočljvo, da priponke ne odpirate. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.