Naslovnica Svet & EU Na Svetu EU za okolje o resnem zmanjšanju onesnaženja

Na Svetu EU za okolje o resnem zmanjšanju onesnaženja

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes v Bruslju zaseda Svet EU za okolje. Osrednje teme dnevnega reda so onesnaževanje, odpadki in priporočila Komisije EU za zmanjševanje emisij do leta 2040.
Na Svetu EU za okolje o resnem zmanjšanju onesnaženja

Mikroplastika na koncu pristane v telesih vseh živih bitij (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Danes je za varovanje okolja v EU pomemben dan, saj v glavnem mestu Belgije poteka zasedanje Sveta EU za okolje, na katerem se usklajujejo stališča Evropske komisije z državami članicami EU. Ministri oz. drugi zastopniki držav članic EU, ki so pristojni za področje varovanja okolja, najprej čaka razprava o predlagani uredbi Komisije EU za zmanjšanje onesnaževanja z mikroplastiko zaradi uporabe plastičnih peletov.

Komisija EU je za današnje zasedanje pripravila več predlogov za dodatno varovanje okolja in sicer: 30-odstotno zmanjšanje količine mikroplastike, ki naj bi se v okolje izpustila do leta 2030, revizijo okvirne direktive o odpadkih s poudarkom na zmanjševanju odpadkov iz tekstilnega in prehrambenega sektorja, da bi prispevali k učinkovitejši rabi naravnih virov ter nov cilj zmanjšanja škodljivih emisij kar za 90 % do leta 2040.

Poleg tega se bodo prisotni posvetili obvladovanju podnebnih tveganj v Evropi, o posodobljenih nacionalnih energetskih in podnebnih načrtih (PNEC), pregledu 8. okoljskega akcijskega programa (EAP), prihajajočemu ‘Zakonom o nadzoru gozdov’ ter odpornosti na področju vode. Gre za zelo pomembne problematike, sploh zato, ker okoljevarstveniki nanje opozarjajo že dlje časa, reakcije struktur EU pa so običajno zelo počasne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.