Naslovnica Trendi Možgani že dvestotič na dlani

Možgani že dvestotič na dlani

Avtor: Spletno Uredništvo

Redna tedenska oddaja 1. programa Radia Slovenija ‘Možgani na dlani’ bo kmalu praznovala že svojo 200. izvedbo. Čeprav se marsikomu od nas včasih ne ljubi prav dosti razmišljati, gre v tem primeru za oddajo, ki ljudi naravnost sili k uporabi našega najboljšega naravnega procesorja’. 

Možgani že dvestotič na dlani

Inteligentna ideja je rodila inteligentno oddajo o človeških možganih, ki jo ustvarja Mojca Delač (foto: rtvslo.si) 

 

“Zakaj stišamo glasbo, da bolje vidimo? Zakaj kihamo? Kaj ima cimet z našimi možgani? Kaj se dogaja v možganih, ko lažemo? Kam gredo spomini, ko nekaj pozabimo? To je le nekaj vprašanj, na katera so ustvarjalci oddaje Možgani na dlani že odgovorili,” so zapisali v uvodu sporočila za javnost RTV Slovenija in dodali, da bo prva slovenska redna tedenska radijska oddaja o možganih ‘Možgani na dlani’ svojo dvestoto oddajo praznovala 25. julija.

Obstaja 100 milijard razlogov za radovednost, je ob nastanku oddaje dejala avtorica Mojca Delač, pri čemer je najbrž mislila na število nevronov pri človeku. Oddaja ‘Možgani na dlani’ je sicer luč sveta ugledala 1. oktobra leta 2015 na Prvem programu Radia Slovenija. V njej brskajo po svetu nevroznanosti s pomočjo domačih in tujih strokovnjakov, pojasnjujejo fenomene, s katerimi se srečujemo vsak dan, sledijo novostim pri raziskovanju možganov, odkrivajo delovanje in funkcije tega neverjetnega procesorja in skrbijo tudi za možgansko jutranjo rekreacijo.

“Do danes so tako nanizali že več kot 1600 minut znanja o možganih z najrazličnejših področij, od bazične nevroznanosti, kognitivne znanosti, razvojne nevroznanosti, psihiatrije, psihologije, medicine, biologije, filozofije in računalništva. V oddaji je sodelovalo že več 80 slovenskih strokovnjakov in več kot 50 (nevro)znanstvenikov z vsega sveta,” so še pojasnili na RTV SLO. Možgani so aktivni tudi tedaj, ko smo na počitnicah, tudi zato epizode Možganov na dlani brez prestanka tečejo naprej tudi poleti. 

Poletju so posvečene tudi vsebine poletnih oddaj. “Ustvarjalci oddaje so doslej možgane že peljali na potovanje, se potapljali, jim ponagajali z ‘jet lagom’ in preverili, če je okus paradižnikovega soka na letalu res drugačen kot takrat, ko smo na tleh. Kaj počitniškega jim bodo še privoščili, boste seveda prvi izvedeli vsak četrtek ob 7.35 na Prvem,” so zaključili na ‘nacionalki’. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.