Naslovnica Magazin ‘Moja eKmetija’ je nova aplikacija za vso slovensko kmetijstvo

‘Moja eKmetija’ je nova aplikacija za vso slovensko kmetijstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pravkar razvili novo aplikacijo ‘Moja eKmetija’. Prek nje bi radi na enem mestu uporabnikom ponudili čim večji nabor uradnih informacij, ki se tičejo celotnega slovenskega kmetijskega sektorja.
'Moja eKmetija' je nova aplikacija za vso slovensko kmetijstvo

Simbolična fotografija kmetije, obsijane s soncem (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je oznanilo, da je razvilo novo aplikacijo, ki so jo poimenovali ‘Moja eKmetija’. Namenjena je predvsem nosilcem kmetijskih dejavnosti, poleg vpogleda v lastne podatke kmetijskih gospodarstev pa omogoča precej bolj enostaven dostop do različnih drugih aplikacij, uradnih registrov in javnih evidenc (v digitalni obliki), ki so povezane s področjem kmetijstva.

»Aplikacija ‘Moja eKmetija’ je zasnovana v obliki portala, kjer je nosilcu kmetijskega gospodarstva s svojim kvalificiranim digitalnim potrdilom (SI-PASS) omogočen dostop do trenutno vključenih podatkovnih virov, registra kmetijskih gospodarstev, evidence rejnih živali, zbirnih vlog, že izvedenih izplačil Agencije ali izračunanega standardnega prihodka,« so ob zagonu nove aplikacije pojasnili z MKGP.

Cilj celotnega projekta ‘Moja eKmetija’ je bil preprost – da kmetje na enem mestu najdejo čim večji nabor podatkov in orodij celotnega slovenskega javnega kmetijskega sektorja, kjer so vključene digitalne storitve MKGP, Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.V javnem delu aplikacije se nahaja tudi predlagan nabor e-storitev in javnih pregledovalnikov, ki je brez prijave dostopen vsem.

Ta segment je posvečen seznanjanju novih uporabnikov z različnim zmožnostmi aplikacije in z načinom uporabe le-teh. Sicer je MKGP že lani napovedalo  enega od skupno 8 projektov iz ukrepa ‘Digitalni prehod na področju kmetijstva, prehrane in gozdarstva’. Gre za novo e-orodje za spremljanje bilance hranil na ravni kmetije (angleško ‘Farm Sustainability Tool’) ali ‘SI-FAST’. Ta novost pa naj bi pričela delovati šele leta 2026.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.