Naslovnica Gospodarstvo Modro gospodarstvo za zeleni dogovor

Modro gospodarstvo za zeleni dogovor

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je te dni objavila ‘Poročilo o modrem gospodarstvu EU za leto 2020’. Gre za analizo gospodarskih sektorjev v EU, ki so povezani z oceani in z obalnim okoljem. Sicer je največji del podatkov še iz leta 2018, ko je evropsko modro gospodarstvo doseglo promet v višini 750 milijard evrov in je bilo v dobrem stanju.

Modro gospodarstvo za zeleni dogovorPovsod v EU narašča število vetrnih elektrarn v morskem ali obalnem pasu, Slovenija pa je daleč zadaj (fr.wikipedia.org/CGP Grey)

 

Predlani (leta 2018) so gospodarske panoge, ki sodijo v ‘modro gospodarstvo EU’, poslovale pozitivno. Zaposlovale so kar 5 milijonov ljudi, kar je po podatkih Komisije EU za 11,6 odstotkov kot v leta 2017. K tej rasti števila delovnih mest je največ prispeval sektor obalnega turizma. Po tem poročilu pa se je število delovnih mest v sektorju proizvodnje vetrne energije na morju v manj kot 10 letih povečalo kar za devetkrat.

Ti podatki so navedeni v svežem ‘Poročilu o modrem gospodarstvu EU za leto 2020’, kar pa je hkrati malce nenavadno, saj so številke najbrž že zastarele (junija leta 2020 bi morali biti podatki za lansko leto 2019 že zdavnaj na voljo). Nenavadno je tudi, da rast v letu 2018 prikazujejo kot ‘uspešno okrevanje’ po gospodarski krizi iz leta 2008 in močno poudarjajo vlogo morskih elektrarn, oziroma pridobivanje električne energije iz (ob)morskih virov.

»Medtem ko je morsko okolje običajno vezano na tradicionalne dejavnosti, kot sta ribolov ali promet, se znotraj njega pojavlja vedno več novih, inovativnih sektorjev, vključno z energijo iz obnovljivih morskih virov. Unija, ki je svetovna vodilna sila pri tehnologiji na področju energije oceanov, je na dobri poti, da do leta 2050 do 35 % električne energije proizvede iz morskih virov,« so pojasnili s Komisije EU.

Poleg tega poročilo prvič podrobno obravnava okoljsko razsežnost modrega gospodarstva, poudarjena je soodvisnost trajnostnega ribolova in gospodarske uspešnosti, govora pa je tudi o mreži ‘zelenih pristanišč’ (manj škodljivih snovi v ladijskih gorivih). Skratka, Komisija EU želi javnosti poslati strogo pozitivno poročilo v času, ko se zaradi pandemije po EU začenjajo prva množična odpuščanja.

To je najbrž razvidno že iz polnega naslova dokumenta, ki se glasi ‘Poročilo o modrem gospodarstvu 2020: modri sektorji prispevajo k okrevanju in utirajo pot evropskemu zelenemu dogovoru’. Vendar pa na podlagi zastarelih podatkov ni moč spisati verodostojnih napovedi, sploh zato, ker bo letošnja pandemija koronavirusa ponekod drastično preoblikovala številke. Prve realne ocene za leto 2020 in tudi napovedi za bližnjo prihodnost bodo najbrž možne šele sredi leta 2021.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.