Naslovnica Gospodarstvo Konkurenčnost, koordinacija in gospodarsko okrevanje

Konkurenčnost, koordinacija in gospodarsko okrevanje

Avtor: Spletno Uredništvo

Gospodarski ministri držav članic EU so te dni opravili video-konferenco, v kateri so izmenjali poglede glede konkurenčnosti in ekonomskega okrevanja v kontekstu pandemije koronavirusa COVID-19.

Konkurenčnost koordinacija in gospodarsko okrevanjePravila svobodne trgovine in konkurenčnosti bodo morali najbrž uskladiti s protekcionističnimi željami držav članic EU (foto: piqsels.com)

 

Na video-sestanku gospodarskih, oziroma ministrov za konkurenčnost držav članic EU (v Sloveniji to področje sodi med pristojnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo – MGRT), so prisotni debatirali o načrtu za okrevanje EU, ocenili so aktualne gospodarske razmere v državah EU in po svetu ter spregovorili o naslednjih ukrepih za okrevanje ekonomije, o prehodu v zeleno gospodarstvo in o digitalni preobrazbi.

Ni skrivnost, da je pandemija koronavirusa močno prizadela gospodarstvo EU, saj je bila v zadnjih dveh mesecih vzrok za težave v dobavnih verigah, industrijski proizvodnji, zunanji trgovini in tudi v pretoku kapitala. Finančni šok, ki ga je že doslej in ga še bo doživela ekonomija EU, bo po predvidevanjih strokovnjakov veliko hujši od zadnje večje krize iz leta 2008. Tudi zato so se udeleženci posveta dotaknili vprašanja strateške avtonomije EU ter koordinacije ukrepov med vsemi državami EU.

»Pri tem so posebej izpostavili ključno vlogo dobro delujočega integriranega notranjega trga, ki bo EU omogočil lažji izhod iz krize. Omenili so tudi potrebo po nadaljnjih prizadevanjih za odstranjevanje ovir na notranjem trgu, še posebej na področju storitev, ter dosledno uveljavljanje pravil na notranjem trgu, pri čemer bo lahko pomembno vlogo odigrala novo ustanovljena Projektna skupina za notranji trg SMET,« so zaključke sestanka povzeli na MGRT.

Sicer Komisija EU že začetka pandemije intenzivno pripravlja ukrepe za blažitev negativnih ekonomskih posledic, skupni evropski načrt za okrevanje bo vseeno predvidoma objavljen šele 27. maja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.